Posljedice solarijuma SAD godišnje koštaju 343 miliona dolara

Rak kože prouzrokovan vještačkim sunčanjem u solarijumu razlog je što Sjedinjene Američke Države na liječenje kožnih oboljenja godišnje troše 343 miliona dolara, dokazano je u novoj studiji.

Direktni troškovi liječenja, gubitak produktivnosti u vidu preuranjenih smrti pacijenata sa melanomom i drugim malignim stanjima koja se vezuju za upotrebu solarijuma, iziskuju 127 milijardi dolara.

„Već smo znali da je korišćenje solarijuma štetno po zdravlje i da može da izazove rak, ali nismo imali sveobuhvatnu dokumentaciju o uticajima na zdravlje na nivou populacije niti procjenu troškova zdravstvene zaštite za liječenje takvih stanja“, ističe koautor studije Hju Voters sa Univerziteta Sjeverne Karoline u Čapel Hilu.

Procjenjuje se da 30 miliona ljudi u SAD koristi solarijume najmanje jednom godišnje, a na raspolaganju im je oko 25 hiljada salona, ističu istraživači u časopisu Journal of Cancer Policy.

Troškovi liječenja raka kože su isti, bez obzira na to da li je pacijent koristio solarijum ili se sunčao prirodnim putem. Ipak, sunčanje u solarijumu je opasnije, jer povećava šanse od razvitka melanoma, najsmrtonosnijeg tipa raka kože, a rizik se povećava svakim sunčanjem, kaže dr Elizabet Martin.

Rizik je najveći kod mladih žena.

„Kod žena mlađih od 30 godina, šanse od razvijanja melanoma su šest puta veće ako se sunčaju u zatvorenom prostoru“, ističe Martinova. „Čak i jedno sunčanje u solarijumu povećava rizik od razvoja karcinoma skvamoznih ćelija za 67 odsto i karcinoma bazalnih ćelija za 29 odsto“.

nezavisne.com