Portal 072info

Poslovne odluke koje morate ostvariti do kraja godine

Sigurno se i vama čini da je 2019. godina tek počela, ali kad pogledate na kalendar vidite da smo već ušli u sedmi mjesec. Početak drugog dijela godine je savršen podsjetnik da je pravo vrijeme da iskoristimo preostale mjesece za završavanje naših poslovnih planova, ali i planiranje novih.

Kako bi ovu godinu prepunu prekrasnih uspomena i novih poznanstava završili u odličnom tonu, izdvojili smo pet poslovnih ciljeva koji će 2019. godinu učiniti još uspješnijom i posebnijom, piše Bonjour.ba

Vrijeme je da izađete iz komforne zone i naučite novu vještinu

U komfornoj zoni ostajemo ako nam sve ide po planu i jako dobro se osjećamo na radnom mjestu. Međutim, vrijeme je za promjene. Razmislite koje bi vam vještine pomogle da se razvijate na privatnom ali i poslovnom planu. Narednih šest mjeseci iskoristite za učenje nove vještine. Nije važno da li ćete se odlučiti za neki kurs, online učenje ili sami kod kuće uz knjigu. Važno je da uspijete i napravite korak naprijed u svojoj karijeri.

Uspostavite nova poznanstva i proširite krug poslovnih saradnika 

Događaji kao što su: seminari, konferencije, radionice, javne tribine, su idealno mjesto za upoznavanje novih ljudi. Na ovaj način ćete proširiti krug poslovnih saradnika, ali i prijatelja.

Naučite se nositi s toksičnim radnim kolegama

Svi volimo raditi u dobrom ambijentu, međutim to često nije moguće. Vjerovatno i vi imate na poslu jednu osobu s kojom se teško sporazumijevate ili jednostavno ne funkcionišete. U narednih pola godine pokušajte s tom osobom otvoreno razgovarati, i nađite idealno rješenje za oboje. Ponekad se desi da sudimo “na prvu”, a kad upoznamo osobu često se iznenadimo. Dajte priliku vama i toj osobi da se sprijateljite, ako ne možete funkcionisati kao prijatelji pokušajte bar kao radne kolege.

Unaprijedite svoju prezentacijsku vještinu

Nije važno na kojem mjestu radite, jasna prezentacija je vještina koja vam uvijek treba. Trebali biste znati kako pravilno organizovati i iznositi sadržaj o nekoj temi na svima razumljiv način, ali i kako odgovoriti na neugodna pitanja.

Svaki mjesec pročitajte jednu poslovnu knjigu

Pokušajte svaki mjesec pročitati jednu knjigu koja je vezana za posao s kojim se bavite. Jedna knjiga mjesečno nije puno, kad uzmete u obzir koliko dnevno vremena provedete na društvenim mrežama.

Podijelite članak
  • 3
    Shares