Postavili prvi radar za buku, kazna za prekršaj će biti do 135 eura

p 9

U Parizu su se odlučili obračunati i s preglasnim vozilima.

Nakon uvođenja ograničenja brzine od 30 km/h, Pariz je među prvim gradovima koji imaju postavljene detektore buke. Imate li pregledano vozilo, platit ćete kaznu, a pokaže li se ovaj sistem učinkovitim, zaživjet će diljem francuskih gradova.

U pitanju je sofisticirani uređaj koji mjeri nivo buke dok vozilo prolazi. Pritom snima i registarsku oznaku, što znači da će svi oni s prebučnim automobilima i motociklima na kućnu adresu dobiti kaznu u iznosu do 135 eura. Ali tek od iduće godine, nakon što prođe testna faza.

Pritom valja imati na umu da se već sada love prebučni učesnici u prometu. Radi se o mobilnim ekipama koje snimaju vozilo i nakon što ga detektiraju, kreću u lov. Uvođenjem ovakvog automatskog sistema povećat će se učinkovitost, a istovremeno će se znatno olakšati posao policiji, koja će moći mobilne ekipe koristiti na drugim zadacima.

Radi se o pilot-projektu koji je trenutno u testnoj fazi. Pokaže li se učinkovit po pitanju hvatanja bučnih sudionika u prometu i njihovih registracija, od iduće godine bi se krenulo s pokrivanjem cijelog grada ovakvim sistemima. Prvi sistem je postavljen na istoku grada, a već iduće sedmice bit će ugrađen još jedan. Ranije prošle godine radari su postavljeni u Nici i Lyonu te na cesti blizu zračne luke Orly, nedaleko od Pariza.

U ime gradskog ureda izjavu je dao zamjenik gradonačelnika David Belliard, rekavši između ostalog: “Građani se razbolijevaju od previše buke, ovo radimo za naše zdravlje i bolju kvalitetu života. Cilj radara je automatski izricati kazne vozačima čija vozila proizvode previše buke.”

Prema studiji s kraja prošle godine koju je objavio Money.co.uk, temeljenoj na podacima Europske agencije za okoliš, upravo je Pariz jedan od najbučnijih gradova u Europi, s cestovnim prometom koji generira buku veću od 55 decibela.

Prethodni članakRazotkriven prevarant: Varao ljude na domišljat i pomno razrađen način, mnogi mu povjerovali i dali novac 
Sljedeći članakDoktor Arsen Ristić: Oni koji se ugoje poslije COVID-a 3 kilograma za sedmicu dana…