Postoji šansa da Dodik ipak izgubi četvrtog delegata, CIK bi već danas mogao odlučiti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Centralna izborna komisija danas u 13 sati će održati sjednicu, na kojoj postoji mogućnost da se donose odluka koja može promijeniti ishod glasanja za delegate u Domu naroda BiH iz entiteta Republika Srpska.

U četvrtak je u Skupštini Republike Srpske održano glasanje o izboru delegata iz RS-a za Dom naroda Bosne i Hercegovine. Glasanje nije prošlo bez kontraverzi i neispravno popunjen listić je presudio da SNSD dobije četvrtog delegata umjesto PDP-a.

Naime umjesto u predviđeni kvadratić kraj imena kandidata na ovom listiću je bilo prekriženo ime i privremena komisija za provedbu izbora delegata je odlučila da poništi ovaj listić.

Centralna izborna komisija će danas održati sjednicu na kojoj postoji mogućnost da u skladu sa svojim ovlastima prizna ovaj glas. Ukoliko se to desi isti broj glasova će imati SNSD-ov i PDP-ov kandidat, što bi dovelo do toga da o ovom delegatu odluči žrijeb.

Sigurno je da bi ovakva odluka izazvala nove komentare na rad Centralne izborne komisije, ali i otvorila nove mogućnosti po pitanju formiranja vlasti jer bi postojala varijanta da se vlast na državnom nivou formira bez SNSD-a, a sa opozicijom iz RS-a, naravno ukoliko bi žrijebom bio izabran delegat iz PDP-a.

klix.ba