Portal 072info

Potencijalna američka vakcina protiv korone ušla u treću fazu testiranja

vakcina koronavirus
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Farmaceutska kompanija AstraZeneca saopćila je u utorak da je potencijalna vakcina protiv koronavirusa ušla u treću fazu testiranja u SAD-u kako bi se provjerila efikasnost i sigurnost proizvoda.

AstraZeneca, sa sjedištem u engleskom gradu Cambridgeu, saopćila je da će u probama učestvovati do 30.000 odraslih osoba iz raznih rasnih, etničkih i geografskih grupa širom SAD-a. Probno vakcinisanje finansiraju Nacionalni institut za zdravstvo i ministarstvo zdravstva i ljudskih resursa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ta farmaceutska kompanija navodi da je razvoj vakcine, poznate kao AZD1222, ušao na globalnom nivou u poodmakle faze testiranja u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. Nove probe su planirane u Japanu i Rusiji. Potencijalnu vakcinu izumio je Univerzitet Oxford i njemu pridružena kompanija, Vaccitech.

U međuvremenu se AstraZeneca priprema za proizvodnju vakcine u velikom obimu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oxford Biomedica saopćio je u utorak da je potpisao ugovor s AstraZeneca o “komercijalnoj proizvodnji” AZD1222. Kompanija navodi da će imati rezervirane kapacitete u novom proizvodnom centru u Oxfordu, na inicijalni period od 18 mjeseci, s mogućnošću produženja ugovora za još 18 mjeseci.

Također je Oxford Biomedica saopćio da će dobiti 15 miliona funti kao taksu na rezervaciju kapaciteta, uz još 35 miliona funti za proizvodnju vakcine u velikom obimu ukoliko se pokaže efikasnom, prenosi AP.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Pitanje koje ste se sigurno zapitali: Zašto je korona virus po neke smrtonosan, a neki dobiju samo blage simptome?

072info.com

Broj umrlih od koronavirusa premašio milion!

072info.com

MASKE NAM NEĆE BITI JEDINO ODBRAMBENO ORUŽJE: Lako bi se moglo desiti da još nešto nosimo na glavi

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)