AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Gradonačelnik Zenice, gospodin Fuad Kasumović i gospođa Karin Hoerhan iz Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH potpisali su danas Memorandum o razumijevanju između Grada Zenica i GIZ-a.

Dokument se odnosi na zajednički program Evropske unije i Vlade SR Njemačke za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u BiH – EU Prolocal.

Potpisinici su se dogovorili o tehničkoj saradnji u područjima: Konsolidacija i unaprijeđenje rada jedinica za ekonomski razvoj  u Gradu ZEDA i Odsjek za lokalni i ekonomski razvoj; Uspostavljanje Biznis centra i Biznis E-platforme Grada; Privlačenje investicija; Unaprijeđenje rada platforme za javno – privatni dijalog u Gradu (Privredni savjet); Razvojne mjere i inicijative koje se tiču Akta o malim preduzećima EU; Međuopćinska saradnja sa fokusom na ekonomski razvoj; Podrška u vezi sektorskog pristupa razvoju privatnog sektora  – razvoj sektora prerade metala i drveta, te poljoprivrednog poduzetništva, sa regionalnim fokusom.

EU Prolocal je program sveobuhvatnog razvoja privatnog sektora koji sarađuje s lokalnim regionalnim vlastima i sektorom malih i srednjih preduzeća. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 5.867.490KM tj. 3.000.000 EUR.