Potpisani sporazumi s dva udruženja o partnerstvu na izradi omladinske i obrazovnih strategija ZDK

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas sporazume s Udruženjem građana “Nešto više” i Udruženjem “Proni” – Centar za omladinski razvoj, koji će im biti partneri na izradi triju strateških dokumenata, za period 2024.-2027. godina.

Riječ je, napominje resorna ministrica obrazovanja Draženka Subašić, o izradi Strategije obrazovanja, koja podrazumijeva predškolski odgoj, osnovno, srednje i obrazovanje odraslih, zatim Strategije visokog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada te Strategije omladinske politike, a sva tri dokumenta bi trebala biti završena do kraja ove godine te kao takva upućena na potvrdu Skupštini ZDK.

Dvije strategije

– Kao što je poznato, ZDK ima u potpunosti ustavnu nadležnost nad obrazovanjem. Mi do sada nismo imali jednu ovakvu sektorsku strategiju i opredijelili smo se da radimo dvije strategije – da razdvojimo Strategiju obrazovanja na ova dva segmenta – naglasila je Subašić.

Partneri na izradi ovih strategija, podvlači, prije svega su Ministarstvo ZDK, Regionalna razvojna agencija (REZ), Privredna komora ZDK, Obrtnička komora ZDK, osnovne, srednje škole, predškolske ustanove te ustanove koje se bave formalnim i neformalnim obrazovanjem odraslih.

– Kad je riječ o Strategiji visokog obrazovanja, tu nam je starteški, osnovni partner Univerzitet Zenica – kazala je Subašić.

Projekt podržan od EU

Projekt je, dodaje, podržan od Evropske unije, a planirana je i razmjena iskustava s drugim kantonima.

– Kad je riječ o Strategiji omladinske politike, naš strateški dokument istekao je 2022. godine i trenutno smo u izradi analize provedbe te strategije za prethodni period. Smatramo da će to biti jako dobra polazna osnova da se uradi nova strategija omladinske politike. Sva tri strateška dokumenta bit će povezana sa srednjoročnim periodom od tri godine, koliko nam vrijedi naša integralna Strategija razvoja ZDK – napomenula je Subašić.

Generalni menadžer Centra za omladinski razvoj “Proni” iz Brčko Distrikta Jasmin Jašarević naglasio je kako oba ova udruženja imaju iskustvo u izradi ovakvih dokumenata te da su zadovoljni što je Vlada ZDK prihvatila njihovu ponudu da “pomognu na izradi ovih strateških dokumenata”, čime iskazuje i brigu o mladim ljudima na svom području.

Potraga za radnim mjestima

– Sama Strategija obrazovanja će, u konačnici, rezultirati boljim, efektivnijim, efikasnijim potragama za radnim mjestima. Znači, mi hoćemo da uskladimo obrazovne strategije s potrebama tržišta rada, da se osavremene te da mladi ljudi, kroz ove strategije, dobiju kvalitetniji pristup obrazovanju, bolje obrazovne sisteme i da budu u korak s vremenom – istakao je Jašarević.

Strategija omladinskih politika, naglašava, također tretira razne oblasti koje su bitne od interesa za mlade ljude. Najavio je kako će u izradu svih dokumenata biti uključeni i mladi ljudi i lokalni aktivisti, kao i da će o svemu, kroz javne rasprave, priliku da iznesu svoje mišljenje o tim dokumentima imati i građani ZDK.