Screenshot 1 45
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 10, 2021 @ 19:20
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Potrošačke cijene u SAD-u skočile su u oktobru najbržim tempom u posljednje tri decenije, kako su se intenzivirala uska grla i drugi poremećaji u lancu snabdijevanja, a inflatorni pritisci dalje širili kroz ekonomiju.

NER FIT

Indeks potrošačkih cijena koji je objavio Zavod za statistiku rada porastao je 6,2 posto u oktobru u odnosu na godinu dana ranije – najbržim godišnjim tempom od 1990. i naglim rastom u odnosu na septembarski nivo od 5,4 posto.

Rast cijena u odnosu na mjesec ranije naglo je ubrzan, sa skokom od 0,9 posto zabilježen u značajnom porastu od augusta do septembra, kada su cijene porasle za 0,4 posto. Nakon što su promjenjivi artikli poput hrane i energije uklonjeni, cijene su porasle za 0,6 posto za mjesec, što je znatno više od prethodnog očitavanja od 0,2 posto. Na godišnjem nivou, ti troškovi su porasli za 4,6 posto. U septembru su iznosili 4 posto.

Bankari Centralne banke imaju oštro različita tumačenja inflacione prijetnje. Podaci potvrđuju stav da se inflatorni pritisci pokazuju daleko upornijim nego što se očekivalo – rastući rizik koji su Federalne rezerve priznale prošle sedmice kada su objavile svoje planove da počnu smanjivati svojih 120 milijardi dolara program kupovine imovine kasnije ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Iako su se troškovi posljednjih mjeseci smanjili u nekim sektorima koji su najosjetljiviji na ponovno otvaranje privrede nakon pandemije koronavirusa, uključujući polovne automobile i putne troškove, cijene se povećavaju negdje drugo. Zakupnine i drugi troškovi vezani za smještaj, koji predstavljaju oko trećinu CPI-a, stalno su rasli posljednjih mjeseci, dok određene usluge također postaju skuplje jer poslodavci podižu plate kako bi se izborili sa ozbiljnim nedostatkom radnika.

Pogoršanje neusklađenosti ponude i potražnje također je podiglo cijene energije, a pogubna uska grla su znatno poskupjela mnoge proizvode, od predmeta za domaćinstvo do novih automobila. Viši dužnosnici Fed-a, uključujući predsjednika Jaya Powella i Richarda Clarida, potpredsjednika, i dalje tvrde da će se trenutna neravnoteža na kraju povući kako se globalni lanci snabdijevanja i tržišta rada prilagođavaju, što znači da će se inflacija na kraju pokazati “prolaznom” i izblijedjeti tokom vremena.

No, Powell i Clarida su naznačili da Fed pomno prati situaciju i spreman je koristiti alate centralne banke ako bude potrebno.

Kratkoročni prinosi na američke državne obveznice, koji su najosjetljiviji na promjene u monetarnoj politici, skočili su nakon izvještaja, pri čemu je dvogodišnji trezorski promet bio veći za otprilike 0,06 procentnih poena, na 0,48 posto. Trogodišnja obveznica je skočila za 0,07 procentnih poena, na 0,8 posto, a prinosi na referentnu desetogodišnju obveznicu porasli su za 0,04 procentna poena i trgovali su oko 1,48 posto.

LIDER