POVRAT POREZA: Nazad možete dobiti novac za liječenje i kamate za stan, a od dokumenata vam treba…

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Građani Federacije BiH, odnosno porezni obveznici koji žele ostvariti pravo na povrat poreza na dohodak, dužni su podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak do 31. marta. Uz to, potrebna je i dokumentacija kojom će dokazati da imaju pravo na povrat.

Podsjećaju na to iz Porezne uprave FBiH te objašnjavaju da su godišnju prijavu poreza na dohodak (Obrazac GDP-1051) dužni podnijeti oni koji su ostvarili dohodak obavljanjem nesamostalne djelatnosti kod dva ili više poslodavaca, iz dva ili više izvora, direktno iz inozemstva, obavljanjem samostalne djelatnosti te od imovine i imovinskih prava, piše Avaz.

– Prijavu mogu podnijeti i oni koji žele koristiti porezne olakšice po osnovu stvarnih troškova za zdravstvene usluge, nabavku ortopedskih i protetičkih pomagala te plaćene kamata za stambeni kredit kojim prvi put rješavaju stambeno pitanje uz prilaganje vjerodostojne dokumentacije – kažu iz Porezne uprave FBiH.

Za priznavanje uvećanja ličnog odbitka po osnovu troškova zdravstvenih usluga potrebno je priložiti originalne račune o usluzi i potvrdu o njihovom plaćanju, dokumentaciju ovlaštenih zdravstvenih ustanova, račune apoteka kao dokaz da je lijek plaćen… Da bi mogao koristiti uvećani lični odbitak po osnovu plaćenih kamata na stambeni kredit, porezni obveznik mora priložiti fotokopiju ugovora o stambenom kreditu, ovjerenu potvrdu ili listing banke kao dokaz o plaćenim kamatama, dokaz da on i njegov bračni drug ne posjeduju nepokretnu imovinu za stanovanje…