Povratak Hrvatske na crvene liste opustošio plaže na Jadranu

plaze hrvatska3 e1598272040396
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Koliki je odliv turista iz destinacija u Hrvatskoj, govore i podaci iz “eVistora”. Upoređujući subotu 22. avgusta sa subotom 15. avgusta, u Opatiji je vidljiv značajan pad u broju noćenja gostiju iz Austrije (78 odsto), Italije (68 odsto) i Slovenije (68 odsto), piše Novi list.

Turisti su “nestali” s hrvatske obale od trenutka kada su zemlje iz okruženja Hrvatsku stavile na crvenu listu, kao rizičnu zemlju za putovanje zbog pandemije korona virusa. Kao i najavu da će turisti koji su boravili ili namjeravaju boraviti u Hrvatskoj ići u obaveznu izolaciju.

“Nakon što je Austrija Hrvatsku stavila na crvenu listu, evidentiran je pad broja austrijskih gostiju, pa je u prvih 20 dana avgusta s austrijskog tržišta realizirano 42 posto turističkog saobraćaja u odnosu na prošlu godinu”, istakla je Suzi Petričić, direktorica opatijske turističke kancelarije koja na dosadašnjem godišnjem nivou (od 1. januara do 20. avgusta) ima evidentirano da je u Opatiji boravila 101.000 gostiju koji su ostvarili nešto više od 370.000 noćenja, što je ostvarenje turističkog prometa od 44 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Na hrvatskim graničnim prelazima jučer gotovo da i nije bilo gužvi, za razliku od subote kada je zabilježen masovan odlazak turista, uglavnom Nijemaca.

Austrija je, primjerice, još prošle sedmice uvrstila Hrvatsku na listu rizičnih zemalja i upozorila da se u nju ne putuje, a od 17. avgusta povratnici sa godišnjih odmora iz Hrvatske morali su pokazati negativan test na korona virus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju, a u međuvremenu biti u samoizolaciji. Među zemljama koje su Hrvatsku stavile na crvenu listu je i Velika Britanija, odakle je bio veliki broj gostiju u Hrvatskoj.