Povratak „pod ručnom“: Kada ćemo, kao nekad, na koncerte i u pozorišta

8 7
Podijelite vijest

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju koronavirusa 11. marta 2020. godine. Otad do danas naizmjenično državne vlasti i krizni štabovi uvode nove i ukidaju postojeće mjere. Prošli smo kroz „lockdown“, policijski sat, ograničenje kretanja…

Sve to je itekako utjecalo i na kulturni život u BiH, koji je, i bez pandemije, disao „na škrge“. Konačno su te mjere ukinute.

Izvor prihoda

Pjevači i muzičari već godinu i tri mjeseca skoro da ne zarađuju novac od onoga za šta su se opredijelili da se bave. Mnogi su bili prisiljeni pronaći alternativne izvore prihoda i okrenuti se drugim poslovima.

A sada se, kako se čini, polako sve vraća na svoje mjesto. Najavljuju se koncerti, svirke, predstave, premijere… Koliko se narod uželio kulture, ali i provoda, toliko su se pripadnici javne scene zaželjeli nastupa i publike.

Ipak, naša država je i tu među posljednjim, jer se najmanje planira u Bosni i Hercegovini.

Producent Tomislav Kašljević, Zeničanin sa zagrebačkom adresom, koji sarađuje s regionalnim, ali i svjetskim zvijezdama, do kraja ove godine ima 80 zakazanih nastupa, što malih što velikih.

U njegovoj produkciji bh. glumac i voditelj Dragan Marinković Maca nastupio je prije nekoliko večeri u Splitu s predstavom „Kakva ti je žena, takav ti je život“.

– Možda ovo sve jednim dijelom znači početak povratka u „normalu“. Ali ja pušem na hladno. Do sada su dobre prognoze do kraja godine. Međutim, ovo je očito toliko zeznuto vrijeme da se jednostavno više ne zna šta prognozirati ni šta raditi. Mislim da ide dobrim putem, a hoće li nastaviti, ko zna. Strah me svega ovoga – kazao je Kašljević, dodavši da se plaši da se sve preko noći opet ne promijeni.

Istakao je da u svim tim planiranim nastupima Bosne i Hercegovine nema ni na mapi.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) Izudin Bajrović želi vjerovati da će repertoar koji postoji u ovoj kulturnoj ustanovi biti ispoštovan, bez odgađanja ili otkazivanja predstava.

– Više puta smo pokušavali da se vratimo u život, još od prošle godine. Odmah nakon „lockdowna“ krenuli smo s radom, ali nas je opet poklopio novi val koronavirusa. Obustavljali smo radove. Tako da i ovaj put strahujem da je ovo privremeno ili je stvarno početak povratka u neki normalan život. Još smo podložni poštivanju mjera, reduciran je broj ljudi u sali, distanca, oprez, strah i za publiku i za izvođače na sceni. Ali hajde da se nadamo da je ovo ipak samo početak i da će stvari ići nabolje. Iako, ponavljam, s velikom dozom straha iščekujem ono što nas čeka u budućnosti u vezi s COVID-19 – kazao nam je Bajrović.

Jedan od onih koji će se, nakon toliko vremena, već sutra družiti uživo s publikom jeste Emir Aličković, pjevač i frontmen „Lapsus banda“. Oni nastupaju u Podgorici, a Aličković ne krije oduševljenje zbog toga.

– Iskreno, jedva čekam da sjednem u kombi i da krenemo putovati. Toliko sam se žalio na stalna putovanja, a, evo, sad ih jedva čekam. Također, jedva čekam da, zajedno s publikom, zapjevam ponovo svoje pjesme. Nastupi polako kreću, u kontaktu smo s mnogim klubovima. Ima dogovorenih nastupa u Posušju, Mostaru, Beogradu… Ipak, mislim da to neće biti kao što je bilo prije korone. Ali polako će se vratiti sve na isto – iskren je Aličković.

Manje publike

Na naše pitanje znači li ovo povratak u „normalu“, Aličković odgovara:

– Nama je bilo „normala“ da radimo tri ili četiri dana sedmično, tako da meni i nije baš. Bit će tu zatezanja i na granicama, članovi benda nisu vakcinisani. Tako da još ne možemo reći da je sve normalno, ali ja se nadam da će do septembra biti puno bolje.

Pjevačica Slađana Mandić, također, kaže da bi voljela da se život vrati kakav je bio prije nešto više od godinu.

– Voljela bih da se to desi, s obzirom na to da je naša branša, prije svega moja, a i sve što je u vezi s javnim poslom, nekako najviše oštećena. Možda je malo gruba riječ, jer se zna koliko je ljude zaista sve ovo pogodilo, ali se 90 posto „običnih“ poslova odvijalo najnormalnije. Mi smo se povukli, nismo radili, niti smo živjeli od svojih poslova. I ja sam se aktivirala sa svim onim što je stalo, da se rade pjesme i spotovi. To se sprema za jesen. Na oprezu smo da se nešto ne zaustavi jer je situacija i dalje, posebno u našoj zemlji, veoma neizvjesna. Ako se situacija poboljša, zašto ne bismo nastavili svoje živote – kaže Mandić.

Ne mogu smanjivati cijenu

– Što se tiče nastupa, moji su „zaleđeni“. Stali su kada je počela pandemija i sada svi čekamo. Moji nastupi se ne mogu održati pred 30 ili 40 ljudi. To je problem. Ja radim s bendom, radim velike nastupe s velikim brojem ljudi. Niti mogu smanjiti broj mojih članova niti svoju cijenu, da budem iskrena – ističe Mandić.

Ne brinu se ni o bolesnima, a kamoli o kulturi

– U BiH se ne brinu o ljudima koji imaju koronu, a ne da se brinu o ljudima kojima fale događaji iz oblasti kulture. O čemu pričamo? Još ni vakcine nisu došle kako treba, a kamoli da pričamo o koncertima. Nažalost, to je tako. U BiH nema ništa i neće biti u neko skorije vrijeme. Žao mi je što je tako – kaže Kašljević.


Podijelite vijest