5 12
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

U proljeće i ljeto ljudi postaju aktivniji, obavljaju različite poslove kako u kući tako i u prirodi. Bilo da se radi o rekreaciji ili aktivnostima koji su u vezi s poslom, svake godine povrede oka u proljetnim i ljetnim mjesecima dobivaju epidemijski karakter.

Hirurški tretman

Dijapazon povreda je različit. Najčešće se pacijenti u oftalmološku ambulantu javljaju zbog povrede oka stranim tijelom/špenom prilikom zavarivanja metala, krečom ili drugim hemikalijama pri obavljanju molerskih poslova. U poljoprivredi su česte povrede granom, a nekada ove povrede mogu biti takve da zahtijevaju i hirurški tretman. Češće su i saobraćajne nesreće zbog pojačanog obima saobraćaja.

U povrede oka spadaju i opekotine prednje površine oka izazvane sunčevim zrakama ili UV lampama prilikom boravka u solariju. U ovim situacijama simptomi u vidu jakog podražaja oka, bolova, otežanog otvaranja očiju i pojačanog suzenja javljaju se nakon latentnog perioda u trajanju od nekoliko sati nakon izlaganja UV zracima.

Hladne obloge od borne kiseline i vještačke suze mogu ublažiti tegobe, a kao prevencija se savjetuje izbjegavanje izlaganja UV zračenju, kao i upotreba zaštitnih naočala. Nikada nije naodmet naglasiti kako je upotreba zaštitnih naočala, kako u kućnim uvjetima tako na radu, obavezna te može spriječiti ozbiljne povrede oka.

Lajmska bolest

Također, dolaskom lijepih dana i češćim boravkom u prirodi moguće je da pacijent bude zaražen jednim mikroorganizmom, Borrelijom burgdorferi, čiji je prijenosnik krpelj. Ovaj mikroorganizam uzrokuje Lajmsku bolest, koja, osim akutnog, može imati i hronični tok s toliko različitom simptomatologijom (kožne promjene, reumatoidne tegobe, neurološke smetnje) da, ukoliko se ne prepozna na vrijeme, dijagnostički postupak može biti veoma dug.

Adekvatna odjeća

Krpelji se najčešće nalaze u šumi i travi te se savjetuje upotreba adekvatne odjeće koja pokriva veći dio tijela. Ukoliko se primijeti krpelj na tijelu, neophodno je pažljivo uklanjanje kako bi se insekt u cijelosti odstranio s površine kože ili potražiti pomoć ljekara.