Povučeni veći depozit iz banke jako je teško ponovo vratiti

d2 banke
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Redovi i gužve ispred Sberbanke krajem proteklog mjeseca zabrinuli su mnoge. Klijenti su bili zabrinuti da bi, zbog sankcija ruskoj banci, mogli ostati bez ušteđevina. U međuvremenu, entitetske agencije su na vrijeme reagovale. Nema razloga za paniku, naglašava struka.

“Trebamo znati da je bankarski sistem okosnica finansijskog sistema u Bosni i Hercegovini. Da je došlo do sloma bankarskog sistema, to bi imalo nemjerljive posljedice za cijelu ekonomiju i s tim u vezi kažem – panika je bila razumljiva, ali po meni, ne sasvim opravdana”, kaže ekonomski analitičar Damir Bećirović.

Građani kontinuirano štede svoj novac u bankama. Tako njihov ukupni depozit u Centralnoj banci BiH iznosi nešto više od 14 milijardi maraka. No, čim dođe do određene krize, zbog prijašnjih iskustava, mnogi stanovnici postaju oprezniji. Postoje i oni koji smatraju da je novac svakako najsigurniji u bankama.

Zbog podijeljenih mišljenja, ublažavanja straha, stručnjaci smatraju da je najvažnije ostati informisan. Poručuju da je ušteđeni novac siguran te da se bankarski sistem znatno razlikuje od onog 90-ih.

“Bankarska regulativa i način rada banaka su se radikalno u ovom periodu promijenili. Ne možemo pravit bilo kakvu vezu sa događajima iz 80-ih ili 90-ih i konceptima poslovanja u ovom trenutku. Građani mogu imati puno povjerenje u nivoe zaštite koji postoje u jednom bankarskom sistemu kao što je naš”, poručuje Admil Nukić, pomoćnik direktora za superviziju FBA

Vesna Papić, rukovodilac Odjeljenja za finansijsku stabilnost u Centralnoj banci BiH, podsjeća da su depoziti najsigurniji u bankama i da nemamo neke sigurnije vidove njihovog držanja: “Također, jednom povučeni depozit u većem iznosu sa banke, nakon isteka 30 dana, jako je teško ponovo vratiti u banku zato što takve transakcije podliježu vrlo strogim propisima o sprečavanju pranja novca”.

I dok visokorazvijene zemlje u potpunosti prelaze na elektronski novac, građani BiH najviše vjeruju u papirni. Poruka naših sagovornika je da za trendom konvertovanja KM-ova u eure nema potrebe, jer je konverbilna marka pokrivena eurom i neće izgubiti na svojoj vrijednosti. Također, Agencija za osiguranje depozita osigurava sve depozite do 50 hiljada maraka – i da dođe do najgoreg scenarija, ušteđeni novac do te vrijednosti bit će uredno isplaćen štedišama.