Požari u Amazonu sada su još gori nego prošle godine kada su “potresli” svijet

Screenshot 11 130
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Požari u brazilskom Amazonu su u prvih devet mjeseci ove godine porasli za 13 posto u odnosu na prošlu godinu, a podaci Agencije za istraživanje svemira Inpe pokazuju da ova prašuma prolazi kroz najgori požar u posljednjih 10 godina. U augustu prošle godine situacija iz Amazona je obišla svijet, požari su bili na mnogim naslovnicama, Brazil je bio meta kritika svjetskih lidera poput Emmanuela Macrona no čini se da je ove godine situacija još gora.

Podaci koje je Inpea objavila danas pokazuju da su u 2019. godini požari naglo buknuli u augustu, ali da su znatno opali u septembru što ove godine nije slučaj. Sateliti su u septembru zabilježili 32.017 požara u najvećoj kišnoj šumi na svijetu, a u odnosu na isti mjesec prošle godine to je porast od 61 posto.

“Imali smo dva paklena mjeseca, već sada je situacija gora nego prošle godine”, kazala je direktorica brazilskog Instituta za istraživanje okoliša Amazona Ana Alencar.

Sve ovo je rezultat ozbiljne sušne sezone, a naučnici to pripisuju zatopljenju u tropskom sjevernom Atlantskom okeanu koje povlači vlagu iz Južne Amerike.

Požari u septembru ne samo da obuhvataju nedavno pošumljena područja i obradivo zemljište koje su stočari raskrčili, nego sve više uništavaju i prašume što stvara veliku zabrinutost s ekološkog aspekta.

Klix