Pozitivna priča: Časna sestra i muallime udruženim snagama u činjenju dobra

Pozitivna priča: Časna sestra i muallime udruženim snagama u činjenju dobra

U vremenima kada su teške riječi, sukobi, oružje, prijetnje, provokacije, memorandumi i deklaracije uobičajene vijesti…priča o dobrim ljudima postala je istinska ekskluziva.

 Piše: Faruk Vele, Radiosarajevo.ba 

Za jednu takvu zaslužne su časna sestra Blanka Jeličić i muallima Šejla Mujić-Kevrić, koordinatorica za rad sa ženama Medžlisa Livno i supruga imama Ćurčinice džamije u Livnu.

Saradnja Marijansko-vinkovske mladeži i Udruženja žena MIZ Livno započela je prošle godine, kada su se aktivisti ove dvije, ali i ostalih udruženja iz Livna i Tomislavgrada, organizirali i upriličili prodaju kolača na trgu kralja Tomislava u Livnu.

Cilj je bio da se prikupi što više sredstava za Anu Babić, djevojku oboljelu od multipleskleroze. Entuzijazma, kažu učesnici, nije falilo, svi aktivisti su željeli ostvariti zadati cilj, te je, uprkos lošim vremenskim prilikama o u Livnu, svi su učestvovali u akciji, do posljednjeg kolača. Dobro uvijek nađe svoj put.

No, da ova pozitivna priča ispiše nove stranice, potrudile su se predanim radom časna sestra Blanka Jeličić ispred Marijansko vinkovske mladeži, te muallima Šejla Mujić-Kevrić i njezina kolegica Alma P.A.

“Nakon kraćeg sastanka i malo boljeg upoznavanja, ekipa se našla na terenu, tačnije u selu Tušnica nadomak Livna, gdje su shodno preporuci, obišli nekoliko porodica koje žive u vrlo kritičnim uvjetima. Igrom prilika, ili bolje reći, Božijim određenjem, suradnja je proširena, te je posjeti pridružena i Udruga paraplegičara sa predstavnicom Josipom Mihaljević. Zahvaljujući Josipi, sve zajedno posjetile su porodicu koja ima dijete s poteškoćama u razvoju, malenog dječaka, te se upoznale se prilikama i izazovima sa kojima se majka i ostali članovi porodice svakodnevno suočavaju. Pored spomenute, ekipa je posjetila još nekoliko porodica u Tušnici kako bi se što jasnije upoznale sa njihovim potrebama i problemima”, zapisala je mualima Šejla Mujić-Kevrić.

Dobro se nastavilo umnožavati pa su se sestra Blanka i muallime Udruženja žena MIZ Livno, a nakon konsultacije s aktivisticama i aktivistima više udruženja, upuštaju se u novi humanitarni projekt, s ciljem kupovine perilice rublja za jednu peteročlanu porodicu, kako bi im olakšali teške uvjete u kojima žive.

“Tokom perioda prikupljanja novca, odabira i kupovinu perilice, traženja načina isporuke, ova mala ekipa se malo bolje i upoznala, družila, svakodnevno komunicirala, što je sigurno rezultiralo razmjenom novih ideja o suradnji, te ostvarivanja kontakata za nastavak suradnje. Časna sestra Blanka i muallima Šejla zajedno su isporučile perilicu, te su tijekom tog perioda družile se sa dječicom”, navela je muallima Šejla.

Sestra Blanka je završetkom projekta poručila:

“Zajedno možemo učiniti mnogo više. Nekada sami nismo u mogućnosti odgovoriti potrebama našeg naroda, ali zajedno sa drugima s kojima dijelimo ciljeve, poput udruge žena iz Islamske zajednice, činjenje dobra postaje lakše ostvarivo. Baš je dobro činiti dobro“.

Na koncu, muallima, Šejla Mujić-Kevrić je zaključila:

“Ovo je u biti bio jedan međureligijski projekt, kojeg su inicirale vjerske službenice, ali kojeg su umnogome pomogle i u istome učestvovale aktivistice islamske i katoličke vjeroispovijesti. Članice obje udruge sa radošću su učestvovale u svim dodijeljenim zadacima, sa željom da se što skorije perilica dostavi na potrebnu adresu i u tome, hvala Bogu i uspjele. Nadamo se da će ovakvi humani projekti rezultirati još većom potrebom za zajedničkim djelovanjem dviju udruga, kako bi došlo do osnivanja jedne zajedničke međureligijske grupe sastavljene od članice MVM i Udruženja žena, jer je više nego očigledno da i jedni i drugi žele isto – činiti dobro“.

Umjesto objeda, napada i teških riječi, upravo bi ovakvi primjeri rada vjerskih službenika i drugih ljudi mogli biti vezivno tkivo preko kojeg će se graditi mreža mira i dobra u Bosni i Hercegovini. To su istinski temelji ove zemlje. Dobro uvijek mora pobijediti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica