AUTOR: K.H.
DATUM: stu 20, 2021 @ 21:35
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

POZIV/SAOPŠTENJE ZA MEDIJE POVODOM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE CESTOVNOG SAOBRAĆAJA

NER FIT

Plato BBI centra Sarajevo, 22.11.2021., od 11:00-12:00h

Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom saobraćaju obilježava se svake treće sedmice u novembru. To je globalni događaj visokog profila kojim se prisjećamo mnogih koji su ubijeni i teško ozlijeđeni na svjetskim cestama te priznajemo patnju svih pogođenih žrtava, obitelji i zajednica – milioni koji se dodaju svake godine nebrojenim milionima koji već pate. Ova godina označava početak nove Decenije akcije za bezbjednost saobraćaja 2021.-2030., tokom koje će ovaj Svjetski dan imati veoma važnu ulogu – kroz isticanje samih razloga za sve potrebne radnje tokom ove nadolazeće decenije.

Studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, kao i članovi Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini će obilježiti Dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja 2021. (WDR – World Day of Remembrance) koristeći slogan:
ZAPAMTITI. PODRŽATI. DJELOVATI.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Tema ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja jeste „Djelovati za male brzine“.

Cilj obilježavanja Danja sjećanja jeste pružanje platforme žrtvama u saobraćaju i njihovim porodicama za sjećanje na sve poginule i teško ozlijeđene na cestama, zagovaranje bolje potpore žrtvama u saobraćaju i porodicama žrtava, promicanje radnji utemeljenih na dokazima kako bi se spriječili i na kraju zaustavili daljnji smrtni slučajevi i ozlijede u saobraćaju.

U središte pozornosti se stavlja smanjenje saobraćajnih brzina koje predstavljaju najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda i samim time se želi skrenuti pozornost na niske brzine koje, zapravo, život znače.

Prema statističkim podacima na našim putevima u protekloj 2020. godini, dogodilo se ukupno 29.703 saobraćajnih nezgoda od kojih je 6.260 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i ozlijeđenim osobama. Život su izgubile 244 osobe, dok je 7.307 osoba zadobilo teže tjelesne ozljede.

Napomena: Provođenje aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja će biti izvedeno uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera iz preporuka Federalnog kriznog štaba.

Imajući u vidu značaj medija, prenošenje vijesti i obavijesti o saobraćajnim nezgodama i posljedicama, molimo Vas, da u okviru svojih aktivnosti u toku ove naše humane aktivnosti i stručne obaveze i geste, date značaj ovom događaju, kako bi se podigla svijest o problemima stradanja, a posebno stradanju mladih u saobraćaju u Bosni i Hercegovini.

Studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu
Članovi Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija u BiH

LIDER