Poziv poslanicima u NSRS-u: Odbacite Vladin prijedlog kriminalizacije klevete

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Upravni dobor Udruženja BH novinari poziva poslanike Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da na zasjedanju 14.marta odbace Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske i zatraže stručno mišljenje Venecijanske komisije o re – kriminalizacije klevete i negativnim posljedicama tog procesa na slobodu izražavanja i mišljenja.

Upravni odbor BH novinara podsjeća da su novinarska zajednica, mediji, civilno društvo i pravnici upozorili na brojne nedostake Vladinog prijedloga re – kriminalizacije klevete: od kršenja Ustava RS i Evropske konvencije o ljudskim pravima, preko proceduralnih propusta i isključivanja javnosti, do generiranja straha i poticanja nasilja prema novinarima i medijima, putem neodmjerenih izjava predjednika Milorada Dodika i pojedinih članova Vlade RS.

Postupak ponovne kriminalizacija klevete je naišao na nepodijeljenu osudu novinarke zajednice u BiH, Evropi i svijetu, kao i brojnih međunarodnih organizacija sa uticajem na zaštitu ljudskih prava i demokratskih vrijednosti, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Navedene reakcije su ozbiljno uzdrmale teško stečeni kandidatski status Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija, u okviru kojeg medijske slobode i sigurnost novinara visoko kotiraju i predstavljaju uslov koji država mora ispuniti.

Upravni odbor BH novinara upozorava kako bi prihvatanje re – kriminalizacije klevete i skupštinska rasprava o Vladinom prijedlogu značili da poslanici NSRS pristaju na kršenje Ustva RS i Evropske konvencije o ljudskim pravima kao i na zaustavljanje evropskog puta BiH. Sa druge strane, prihvatanjem nerazumnog prijedloga Vlade, poslanici bi pokazali svojim glasačima u Republici Srpskoj kako podržavaju zavođenje pravne represije nad svakim građaninom koji se usudi u vlastitoj kući ili na javnom mjestu izgovoriti krtiku, nezadvoljstvo ili neslaganje sa vladajućim strukturama u tom entitetu.

Upravni odbor BH novinara stoga poziva poslanike NSRS da, kao članovi najvišeg zakonodavnog tijela, zatraže mišljenje Venecijanske komisije – savjetodavnog i nezvisnog tijela Vijeća Evrope, čiji su članovi ugledni stučnjaci iz oblasti vladavine prava i zaštite demokratskih vrijednosti.

Njihovo mišljenje može pomoći NSRS u pronalasku najboljih rješenja za balans dvaju prava: onog na uživanje slobode medija i slobode izražavanja, primanja i širenja informacija bez cenzure i nasilja nad novinarima, sa jedne strane, i pružanja pravnih garancija zaštite ugleda, časti i privatnosti svakog čovjeka, sa druge strane, navodi se u saopćenju Udruženja BH novinari.