Poziv WHO-a uoči praznika: Bolje otkazan događaj nego otkazan život

bozic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na otkazivanje planova za godišnji odmor kako bi zaštitili javno zdravlje jer se varijanta omikron širi globalno.

– Bolje otkazan događaj nego otkazan život – rekao je čelnik WHO-a dr. Tedros Adanom Gebrejsus (Adhanom Ghebreyesus), dodajući da se moraju donijeti neke “teške odluke”, javlja BBC.

Objasnio je da to znači da u nekim slučajevima to će značiti otkazivanje ili odgađanje događaja.

Njegovi komentari došli su nakon što su zdravstveni stručnjaci proglasili omikron sada dominantnom varijantom u SAD.

Tedros je dodao da sada postoje dokazi da se omikron varijanta “širi znatno brže od delte”.

Brojne zemlje – uključujući Francusku i Njemačku – pooštrile su Covid ograničenja i nametnule ograničenja putovanja kako bi pokušale zaustaviti širenje nove varijante. Nizozemska je uvela strogi lockdown za vrijeme Božića.

Bijela kuća je u ponedjeljak saopćila da predsjednik Joe Biden ne planira uvesti lockdown. Glavni stručnjak za zarazne bolesti u zemlji, dr. Entoni Fauči (Anthony Fauci), ranije je upozorio da bi božićna putovanja povećala širenje omikrona čak i među potpuno vakcinisanim.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i State Department savjetovali su Amerikance da ne putuju u osam mjesta uključujući Španiju, Finsku, Čad i Libanon.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, premijer Boris Džonson (Johnson) rekao je u ponedjeljak da vlada treba “rezervisati mogućnost” uvođenja novih pravila u Engleskoj kako slučajevi omikron rastu ali nije najavio daljnja ograničenja.

Proslave Nove godine na londonskom Trafalgar Squareu otkazane su “u interesu javne sigurnosti”, rekao je gradonačelnik Sadik Kan (Sadiq Khan).