Poziv WHO-a uoči praznika: Bolje otkazan događaj nego otkazan život

7E5692DB F80A 464B B7B5 2E3B8DE4219F
FILE PHOTO: A logo is pictured outside a building of the World Health Organization (WHO) during an executive board meeting on update on the coronavirus outbreak, in Geneva, Switzerland, February 6, 2020. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na otkazivanje planova za godišnji odmor kako bi zaštitili javno zdravlje jer se varijanta omikron širi globalno.

“Bolje otkazan događaj nego otkazan život”, rekao je čelnik WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodajući da se moraju donijeti neke “teške odluke”, javlja BBC.

Objasnio je da to znači da u nekim slučajevima to će značiti otkazivanje ili odgađanje događaja.

Njegovi komentari došli su nakon što su zdravstveni stručnjaci proglasili omikron sada dominantnom varijantom u SAD-u.

Tedros je dodao da sada postoje dokazi da se omikron varijanta “širi znatno brže od delte”.

Brojne zemlje – uključujući Francusku i Njemačku – pooštrile su Covid ograničenja i nametnule ograničenja putovanja kako bi pokušale zaustaviti širenje nove varijante. Nizozemska je uvela strogi lockdown za vrijeme Božića.

Bijela kuća je u ponedjeljak saopćila da predsjednik Joe Biden ne planira uvesti lockdown. Glavni stručnjak za zarazne bolesti u zemlji, dr. Anthony Fauci, ranije je upozorio da bi božićna putovanja povećala širenje omikrona čak i među potpuno vakcinisanim.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i State Department savjetovali su Amerikance da ne putuju u osam mjesta uključujući Španiju, Finsku, Čad i Libanon.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da vlada treba “rezervisati mogućnost” uvođenja novih pravila u Engleskoj kako slučajevi omikron rastu ali nije najavio daljnja ograničenja.

Proslave Nove godine na londonskom Trafalgar Squareu otkazane su “u interesu javne sigurnosti”, rekao je gradonačelnik Sadiq Khan.