Poznate ličnosti koje su preminule u 2020.: Nadarević, Douglas, Conery, Slabinac…

Screenshot 2 1823

U godini koju je obilježila pandemija koronavirusa oprostili smo se od mnogih poznatih ličnosti, a odlazak svakog od njih ostavio je prazninu koju je nemoguće popuniti.

Početkom 2020. godine, u januaru, preminuo je nekadašnji prvi čovjek NBA lige David Stern, a nedugo zatim napustila nas je velika srbijanska glumica Neda Arnerić. Istog mjeseca preminula je i legenda Bordo tima Zijad Arslanagić, ali i legendarni komičar Terry Jones iz Monthy Pythona.

Kraj januara obilježila je tragična pogibija legendarnog košarkaša Kobea Bryanta, s kojim je poginula i njegova 13-godišnja kćerka Gianna.

Šestog februara u 103. godini preminuo je legendarni holivudski glumac Kirk Douglas. Krajem drugog mjeseca u 91. godini zauvijek je otišao i bh. akademik Muhamed Filipović.

U 2020. zauvijek nas je napustio istaknuti akademik Muhamed Filipović (Foto: I. Š./Klix.ba) U 2020. zauvijek nas je napustio istaknuti akademik Muhamed Filipović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Krajem marta preminuo je i Kenny Rogers, legendarni country pjevač. Jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u BiH Izeta Beba Selimović napustila nas je početkom marta.

Prvog aprila umro je bh. umjetnik Jusuf Nikšić, a dva dana kasnije svijet je napustio i Bill Withers, veliki američki soul pjevač. Istog mjeseca preminuli su i: legenda jazza Ellis Marsalis, mostarski glumac Mirsad Elezi, Stirling Moss i Brian Dennehy. Krajem istog mjeseca u Sarajevu je preminula diva sevdaha Emina Zečaj.

Poznati soul pjevač Bill Withers Poznati soul pjevač Bill Withers

Među prvima koji su preminuli od posljedica oboljenja COVID-19 u BiH je ugledni sarajevski epidemiolog Šefik Pašagić. Preminuo je u aprilu.

U maju je umro legendarni glumac i komičar Jerry Stiller, ali i jedan od začetnika rock’n’rolla Little Richard. Sredinom ovog mjeseca otišao je i glumac Fred Willard, poznat po ulozi u seriji “Svi vole Raymonda”, a nekoliko dana prije zauvijek smo se oprostili od talentovanog mladog producenta Rijada Fazlića koji je na muzičkoj sceni bio poznat kao Kolateral.

U 49. godini preminuo je Bekim Sejranović (Foto: D. S./Klix.ba) U 49. godini preminuo je Bekim Sejranović (Foto: D. S./Klix.ba)

Bh. pisac Bekim Sejranović u maju je izgubio borbu s teškom bolešću. Nekoliko dana kasnije preminuli su i Richard Herd, Anthony James i gitarista grupe KISS Bob Kulick.

Kraj maja obilježila je smrt Georgea Floyda, čovjeka kojeg je na ulici u SAD-u brutalno ubila policija. Njegova smrt bila je povod za pokretanje velikih protesta čiji je cilj ostvarivanje jednakosti u društvu.

Vječni počinak 2.7.2020. u 15:11Zbogom, Jasmine: Građani Sarajeva se oprostili od neprikosnovenog komičara i neumornog borca

Legenda sarajevskih ulica Markan, čovjek od kojeg smo kupovali novine, umro je 8. juna. Već 10. juna otišao je i veliki humanista Goran Bubalo, a nekoliko dana kasnije preminuo je mladi reditelj Igor Vuk Torbica. Na koncu juna oprostili smo se od hrabrog sarajevskog komičara Jasmina Džemidžića i američkog komičara Carla Reinera.

U julu je otišao i istaknuti slikar i akademik Seid Hasanefendić. Sredinom jula umrla je Zinzi Mandela, kćerka Nelsona Mandele. Tada smo se oprostili i od slikara Ferida Prcića, gitariste Petera Greena i voditelja Regisa Philbina.

Uspješni bh. alpinista Armin Gazić poginuo je u julu na Neretvi (Foto: Facebook) Uspješni bh. alpinista Armin Gazić poginuo je u julu na Neretvi (Foto: Facebook)

Juli je obilježila velika tragedija, na Neretvi je poginuo mladi bh. alpinista Armin Gazić. Nekoliko dana kasnije, nakon kratke borbe s teškom bolešću preminuo je sarajevski fotoreporter Zoran Kanlić. Krajem mjeseca umrla je i Olivia de Havilland, zvijezda filma “Prohujalo s vihorom”.

U osmom mjesecu smo pozdravili “plavog dječaka”, 4. augusta preminuo je legendarni hrvatski muzičar Rajko Dujmić. Dan kasnije umrla je i srbijanska književnica Isidora Bjelica. Oprostili smo se i od slikara Nesima Tahirovića te Tonka Maroevića i aktivistice Belme Šoljanin. Kraj mjeseca obilježila je smrt holivudskog glumca Chadwicka Bosemana i odlazak prvakinje hrvatskog glumišta Zoje Odak.

Isidora Bjelica (Foto: Hello Magazin) Isidora Bjelica (Foto: Hello Magazin)

Početkom septembra otišao je i ambasador sevdalinke i čuvar sevdaha Emir Dedić. Nekoliko dana kasnije, odnosno 7. septembra, preminuli su češki oskarovac Jiri Menzel, kao i Bruce Williamson.

Autor romana “Forrest Gump” Winston Groom preminuo je isti dan kada i uspješni sarajevski fotoreporter Jasmin Jasko Alibegović, odnosno 18. septembra.

U 99. godini je krajem mjeseca umro direktor kompanije PepsiCo Donald Kendali, a do kraja mjeseca preminuli su i srbijanski reditelj Goran Paskaljević i Mac Davis.

U oktobru smo uputili posljednje pozdrave Eddieju van Halenu, Johnnyju Nashu, Paulu Mattersu, Muhamedu Čengiću i Edhemu Sirči.

Krajem oktobra svijet je potresla i vijest o smrti prvog Jamesa Bonda – u 90. godini umro je Sean Connery.

Komemoracija Draganu Jovičiću održana je početkom novembra (Foto: D. Ć./Klix.ba) Komemoracija Draganu Jovičiću održana je početkom novembra (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Početkom novembra preminuo je istaknuti arhitekta Sead Gološ, a samo tri dana kasnije regionalna teatarska scena oprostila se od Dragana Jovičića. Nedugo zatim umro je i legendarni pjevač Kićo Slabinac, pa i Nedžad Imamović, legenda sevdaha. Sredinom mjeseca pozdravili smo glumca Ivana Bekjareva.

Rastužio nas je i odlazak legendarnog Mustafe Nadarevića, njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za regionalno glumište. Samo tri dana kasnije svjetski mediji objavili su vijest o smrti legendarnog Argentinca Diega Maradone.

Isti mjesec preminuli su i istaknuti hrvatski glumac Špiro Guberina i muzičar Mikica Zdravković (27. novembar). Dva dana kasnije fanovi serije “Star Wars” oprostili su se od Davida Prowsea, glumca poznatog po ulozi Dartha Vadera. Isti dan umrli su i basista Riblje Čorbe Miša Aleksić i kompozitor i dirigent Josip Magdić.

David Prowse (Foto: NME) David Prowse (Foto: NME)

Šestog decembra umro je srbijanski pjevač narodne muzike Džej Ramadanovski. Sredinom ovog mjeseca od posljedica koronavirusa preminuo je slikar Taib Kovač, kao i glumica Barbara Windsor. Posljednji mjesec 2020. godine zabiježio je i smrti slavnog engleskog pisca Johna le Carrea.

Svjetski priznat stručnjak za nuklearnu medicinu Stočanin Asaf Duraković preminuo je sredinom decembra u SAD-u. Nedugo zatim umrli su i likovni umjetnik i grafičar Dževad Hozo, a onda i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. 27. decembra napustila nas je i legendarna Milka Babović, jedan od TV simbola sarajevske olimpijade.

Tužna vijest 29.12.2020. u 07:40Preminuo Osman Junuzović, jedan od najboljih bh. atletičara

Krajem decembra od srčanog udara preminuo je jedan od najboljih bosanskohercegovačkih atletičara Osman Junuzović.

Prethodni članakŠeranić: Porast broja zaraženih očekuje se u drugoj polovini januara
Sljedeći članakMUP KS: Uručeno 255 prekršajnih naloga