Poznavanje bugarskog jezika kao uslov za dobijanje državljanstva Bugarske

Poznavanje bugarskog jezika kao uslov za dobijanje državljanstva Bugarske

Parlament Bugarske izmjenama regulative u Zakonu o državljanstvu zahtjevaće od ljudi koji žele da dobiju bugarsko državljanstvo da znaju bugarski jezik.

Prijedlog izmjene Zakona koji je predložilo Vijeće ministara jednoglasno su prihvatila 154 zastupnika koji su učestvovali na sjednici Parlamenta koji broji 240 članova.

Tokom glasanja 36 zastupnika provladine stranke Pokret za prava i slobode (HOH), čiji su članovi većinom Turci i muslimani, bili su suzdržani.

Prema izmjenama Zakona, obaveza poznavanja bugarskog jezika će se odnositi i na djecu osoba koje su povratile bugarsko državljanstvo. Ranije su direktno mogla biti naturalizovana i djeca osoba koje su povratile državljanstvo Bugarske.

Zastupnica Denitsa Sacheva iz vladajuće stranke PP-DB (Nastavljamo promjene – Demokratska Bugarska) predložila da se intenziviraju aktivnosti bugarskih škola kako bugarska dijaspora u inostranstvu ne bi bila oštećena novom uredbom.

Sacheva je predložila da “nedjeljne škole”, koje pružaju nastavu vikendom u državama u kojima žive građani bugarskog porijekla, intenziviraju nastavu iz bugarskog jezika za djecu i mlade. Uredba, koja će stupiti na snagu nakon drugog glasanja, usko se tiče bugarskih imigranata u Turskoj.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE