Pranje ruku uklanja bakterije i viruse

Screenshot 1 152
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Rukavice nisu nužne, ako je koža osobe koja vakciniše neoštećena, ali nakon svake vakcinacije potrebno je dezinficirati/oprati ruke temeljito.

Obaveza nošenja gumenih rukavica prilikom davanja vakcina značila bi i ogromnu potrošnju rukavica, što nije praktično ako već nije neophodno.

Fomitni prenos virusa – preko površina i ruku je malo vjerovatan osim ako nije sad zaražena osoba kihnula u ruku pa se rukovala s drugom osobom. Na početku pandemije nošenje rukavica je bilo obavezno jedno vrijeme jer nismo bili sigurni kako se sve virus širi i koliko je infektivan s površina – sada to znamo i znamo da je mnogo manja vjerovatnoća da se na ovaj način zarazimo.

Pranje ruku prilično dobro uklanja bakterije i viruse, a to važi i za virus SARS-CoV-2 i viruse gripe. Ovi virusi imaju u sebi i molekule masti, a sapun efikasno uklanja i te masti te tako razara strukturu virusa. Isto tako su djelotvorni i gelovi i druga sredstva na bazi alkohola jer i on uništava lipidni “ovoj” virusa SARS-CoV-2.

Ne treba kritikovati zdravstvene radnike ako daju vakcine protiv Covid-19 bez rukavica. Oni su sigurno jako dobro dezinficirali ruke. Dakle, zdravstveni radnici koji daju vakcine mogu, ali i ne moraju nositi gumene rukavice i ako ih ne nose, ne rade ništa mimo protokola.

Ovo se odnosi i na vakcine iz programa redovne imunizacije (one koje primaju djeca) i druge vakcine za odrasle, ne samo na Covid-19 vakcine.