Pravog meda nema, strahuju od prodaje patvorenog

Pravog meda nema, strahuju od prodaje patvorenog

Za hercegovačke pčelare ova godina jedna je od najlošijih u proteklih 40, zbog čega se hercegovački med ne može naći u prodaji ili su viškovi koje prodaju pčelari simbolični. Za one koji nisu selili košnice bilo je više troškova nego zarade, a oni koji su selili pčele završavaju na nuli.

Prehrana pčela

Hercegovački pčelari strahuju da će, usljed nedostatka prirodnog meda, biti stvoren prostor za plasman patvorenog. Prema riječima Mile Vidakovića, koji se pčelarstvom bavi pune četiri decenije, ne pamti se lošija godina, a iako on dolazi s Bobanske površi, mikroregije u kojoj je pčelarstvo tradicija, ovogodišnjeg meda u prodaji nema.

– Ove godine na mojih 140 društava bilo je negdje kilogram, negdje dva kilograma, ali to nije ni troškove moglo podmiriti. Ovo što sada prodajem je prošlogodišnja zaliha i cijena po kilogramu je 18 KM – priča Vidaković i dodaje da su ovogodišnje medobranje uništili loši vremenski uvjeti.

Zvuči apsurdno, ali pčelari su košnice prihranjivali čak i u maju. Oni koji su selili pčelinjake u sjeverni dio Hercegovine, uspjeli su osigurati hranu za zimu. ”Prazan prostor”, prema tvrdnjama s trebinjskih tezgi, koriste prodavači patvorenog meda. Nezvanično, cijena po kilogramu naveliko iznosi od 6 do 8 KM.

Realne cijene

– Ne samo da je konkurencija… Ljudi gube povjerenje onda u prave, istinske pčelare koji rade, trude se i muče. Jednom kada prevarite čovjeka, vi ste ga prevarili za cijeli život – ističe Vidaković i dodaje da je cijena od 18 KM po kilogramu za ovo vrijeme realna.

Nadležni organi da reagiraju

Obrad Ninković, potpredsjednik Udruženja pčelara „Leotar“ Trebinje, kaže da imaju podatke da su cijene ostale na prošlogodišnjem nivou, ali to ne znači da neće doći do njihovog povećanja jer med je kao i svaka druga roba. Ninković dodaje da će u Hercegovini, prema procjenama, ukupan plasman meda biti ispod 25 posto u odnosu na prethodne, mnogo bolje medonosne godine.

Da bi bila spriječena prodaja patvorenog meda, Ninković je pozvao nadležne inspekcijske organe da pojačaju kontrole i tako zaštite domaće pčelarstvo.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE