AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Hrišćani širom svijeta danas obilježavaju najveći hrišćanski praznik – Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere.

Po hrišćanskom vjerovanju vaskrsenje se dogodilo trećeg dana poslije njegove smrti tj. prve nedjelje poslije Velikog petka.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici prvo počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.

Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima.

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa “Hristos vaskrse”, uz otpozdrav “Vaistinu vaskrse”.

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva. Glavni je pokretni praznik i na osnovu njegovog datuma određuje se kada će pasti drugi pokretni vjerski praznici.

Ove godine će pravoslavni vjernici u našoj zemlji Vaskrs proslaviti u skladu s mjerama sigurnosti koje su donesene zbog pokušaja suzbijanja širenja pandemije koronavirusa. Uprkos ovom blagdanu u bh. entitetu Republika Srpska Štab za vanredne situacije zabranilo je kretanje od subote u 15 sati do ponedjeljka u 5 sati.

Našim dragim čitateljima pravoslavne vjeroispovijesti , Portal 072info želi sve najbolje povodom Vaskrsa, da ga provedu u krugu svojih najmlilijih u krugu svojih porodica i da se osjećaju, sretno, zadovoljno i veselo.