Praznični dolazak dijaspore budi strah zbog mogućeg uvoza omikron soja u BiH

6CDB4A40 1D57 48FD B1F8 948954CE0C2F
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Dolazak bh. dijaspore povodom proslave nove godine i božićnih blagdana sa sobom nosi mogućnost uvoza omikorn soja koronavrusa u Bosnu i Hercegovinu, zbog čega su nadležni građane pozvali na oprez, ali i vakcinaciju, ukoliko to dosad nisu učinili.

Mjesec decembar tradicionalno je rezervisan za dolazak bh. dijaspore u rodne krajeve povodom proslave nove godine, ali i vjerskih blagdana, konkretno Božića.

To budi strah kod nadležnih u našoj zemlji zbog mogućeg unosa omikron soja koronavirusa, čije prisustvo, barem zvanično, do danas nije potvrđeno u Bosni i Hercegovini.

“Krizni štab u zdravstvu kao jedan od problema je prepoznao novogodišnje i božićne praznike jer će veliki broj naših sugrađana, odnosno državljana BiH koji žive u inozemstvu, taj period kratkog odmora, iskoristiti za dolazak u svoju državu. To za nas predstavlja jednu od opasnosti zbog eventualne pojave novog soja koronavirusa”, kaže za Klix.ba Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Isti strah, ali različite mjere

Istog stava su i u Kriznom štabu Ministarsta zdravstva Sarajevskog kantona, iz kojeg su za Klix.ba naveli da opasnost uvoza omikron soja koronavirusa postoji, kao što je bio slučaj i sa drugim sojevima do sada.

“Krizni štab Ministarstva zdravstva pomno prati informacije iz regije i svijeta kada se radi o novom soju te će pravovremeno reagirati ukoliko se potvrdi prisustvo ovog soja na području Kantona Sarajevo. Jedna od mjera koje su na snazi trenutno je i kontrola jedne od navedenih VTP potvrda za osobe koje koriste usluge smještaja za kraći boravak u Kantonu Sarajevo”, kazali su za Klix.ba iz sarajevskog kriznog štaba.

Za razliku od Brčkog, nadležni u Sarajevskom kantonu uveli su mjere za predstojeći praznični period. Naime, na prijedlog Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva, Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak kojim se dopušta organizovani doček Nove godine u zatvorenim prostorijama ugostiteljskih objekata na području kantona , uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

“Svi gosti ovih objekata će morati imati jednu od takozvanih VTP (vakcinisan,testiran,prebolio) potvrda, a to su: potvrda o izvršenoj vakcinaciji, negativan antigenski ili PCR test koji nije stariji od 48 sati, ili potvrda o prebolovanoj covid-19 infekciji u posljednjih šest mjeseci. Morat će se poštivati i obavezni razmak između gostiju (jedna osoba na sedam metara kvadratnih). Za provođenje ovih mjera odgovoran je organizator”, naveli su iz spomenutog kriznog štaba.

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, tamošnja vlada proteklog petka usvojila je prijedlog mjera Kantonalnog kriznog štaba ministarstva zdravstva, a kako je za Klix.ba kazao resorni ministar Božo Jurić, otvorena je mogućnost da u slučaju pogoršanja situacije i ranije donesu novi set mjera.

“Evidentno je da će omikron soj doći i na područje Tuzlanskog kantona i to je teško, odnosno nemoguće spriječiti bilo kakvim mjerama sa nivoa kantona”, smatra Jurić.

Bitna je vakcinacija

S druge strane, decembarski praznici su okarakterisani i kao opasnost za širenje virusa općenito među stanovništvom.

“Svi smo dosad trebali spoznati da je jedan od ključnih načina prijenosa virusa nepoštivanje fizičke distance, a znamo da slavlje ne može proći bez grljenja i plesanja. Upravo zbog svega toga građani trebaju biti posebno oprezni”, naglašava Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Sarajevskog kantona građane je pozvao na poštivanje mjera koje su na snazi, a prvenstveno na obavezno nošenje maske i održavanje distance u zatvorenom prostoru.

“Pozivamo još jednom građane koji nisu, da obave svoju vakcinaciju na jednom od punktova na području Kantona Sarajevo, gdje su im na raspolaganju dovoljne količine vakcina raznih proizvođača”, zaključili su iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Isto su učinili i nadležni u Tuzlanskom kantonu.

“Za predstojeće praznike pozivam građanstvo na povećan oprez. Bitno je da izbjegavaju masovna okupljanja i poštuju važeće mjere i preporuke”, naveo je Jurić, pozvavši stanovništvo na imunizaciju, s obzirom na to da vakcina imaju dovoljno.