Capture 6 758x417 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Jedan od izraza koji je obilježio 2020. svakako je socijalna distanca. Teško da je prošao dan od kraja marta da nas neko nije podsjetio na održavanje razmaka, pranje ruku i nošenje maski, piše Zimo.hr.

Rješenje koje su gotovo sve kompanije koje su imale tu mogućnost primijenile za održavanje distance je rad od kuće, a čak su se pojavila i neka rješenja i sistemi bazirani na senzorima u uredima koji obavještavaju i upozoravaju zaposlenike kada im se netko približi na udaljenost manju od dva metra.

Kako je praznično vrijeme i usprkos brojnim upozorenjima jasno je kako se porodice ipak okupljaju, američka kompanija SimpleSafe, poznata po rješenjima za sigurnost kuća, osmislila je praznični džemper za socijalno distanciranje.

Prototip koji su prikazali u videu opremljen je LED svjetlima i malim zvučnicima te termalnim kamerama. Kada se neko osobi koja nosi džemper približi na udaljenost manju od dva metra, upale se lampice i oglasi alarm. Termalne kamere smještene na džemperu prate temperaturu u okolini, a kada algoritam prepozna toplinu ljudskog tijela na manje od dva metra, aktiviraju se svjetlosni i zvučni signali.

Džemper je zamišljen kao “kreativni PR” naglašavaju na Cnetu, a kompanija je podijelila takve praznične džempere određenom broju ljudi, a iako oni nisu opremljeni tehnologijom za socijalno distanciranje, u paketu se detaljne upute za sve koji žele nadograditi džemper i opremiti ga tehnologijom prikazanom u videu.

U skladu s poznatim američkim običajima, u uputama se pažljivo navedene pravne napomene u kojima stoji da džemper, jednom kada je opremljenom svom tehnologijom, ne garantuje zaštitu od virusa te “nije ozbiljan uređaj za prevenciju od bolesti COVID-19”. Nadamo se kako će ovakve stvari poput džempera za socijalnu distancu ubrzo postati samo dio ružne prošlosti.