Praznik (ne)rada

pr
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bez posla bi moglo ostati skoro 245.000 radnika u BiH, pokazuje najnovija prognoza Evropske banke za obnovu i razvoj. Kao razlog je navedena posljedica pandemije koronavirusa.

Ono što je zabrinjavajuće, BiH je zabilježila nivo nezaposlenosti viši nego šest drugih ekonomija zapadnog Balkana.

Ovo su nimalo ohrabrujuće vijesti za našu državu, u kojoj je, ionako, stopa nezaposlenosti najviša u regionu. Skoro svaki drugi građanin je bez posla, a pandemija koronavirusa još je više ubrzala broj podijeljenih otkaza.

Da stvar bude gora, vlast se tokom pandemije pokazala potpuno izgubljenom. Finansijske injekcije, koje bi spasile radna mjesta, u potpunosti su izostale.

Vlada Federacije bavila se sama sobom i svojim aferama. Obećani korona zakoni nikada nisu zaživjeli, dok je Vijeće ministara praktično prespavalo pandemiju.

Skoro da nikakva mjera pomoći na državnom nivou nije donesena, bez obzira na stroge mjere zatvaranja koje su bile na snazi. Pravo je pitanje kako su građani BiH skoro godinu od pandemije uopće preživljavali.

U moru svih problema trgovci i naftaši su podigli cijene, a ionako siromašni građani, s bilo kakvim poslom koji su imali, morali su na ulicu. Njih na hiljade samo u maju prošle godine. Ništa bolja situacija nije ni ove godine. Pravi su sretnici oni koji na svojoj koži nisu osjetili posljedice pandemije i sačuvali su posao.

Prognoza o broju osoba koje bi mogle ostati bez posla dolazi pred Praznik rada, 1. maj. Ovaj praznik u našoj zemlji, umjesto protesta i borbe za radnička prava, ili, pak, kao nekada slavlja, pretvorio se u dan kakvi su i svi ostali – dan preživljavanja.

Posebno do slavlja nije odavno nikome više u BiH, i to zbog ovakve vlasti. Slave samo oni koji odlaze trbuhom za kruhom, bježeći od problema i nebrige države za narod.