Portal 072info

Pred deportacijom 600 izbjeglica iz BiH

Američke imigracione službe vjeruju da će broj osumnjičenih za ratne zločine, koji se skrivaju na tlu SAD a porijeklom su sa područja Bosne i Hercegovine, porasti i do 600.

Ono što je zasad poznato jeste da Imigraciona služba Sjedinjenih Američkih Država priprema akciju velikih razmjera u kojoj planiraju uhapsiti bar 150 izbjeglica iz BiH koji godinama žive i rade u SAD.
 
Vjeruje se da su svi oni učestvovali u ratnim zločinima i etničkom čišćenju počinjenom na teritoriji Bosne i Hercegovine za vrijeme rata.
 
Sve u svemu, imigracione vlasti do sada su identifikovale oko 300 imigranata za koje vjeruju da su prilikom dolaska u SAD prikrili svoju umiješanost u ratne zločine, piše “New York Times”.
 
“Što više kopamo, to pronalazimo više dokumenata”, izjavio je Majkl Mekvin, istoričar zaposlen u američkoj saveznoj agenciji ICE.
 
Među osumnjičenima iz BiH nalaze se i četiri radnika kazina iz Las Vegasa, jedan fudbalski trener iz Virdžinije, jedan metalski radnik iz Ohaja te mnogi drugi koji su u SAD došli u potrazi za boljim životom.
 
Iz Imigracione službe SAD poručili su da ne žele da otkrivaju identitete sve dok ne budu i zvanično optuženi, što i nalaže Zakon o zaštiti privatnosti.
 
Međutim, kada je riječ, konkretno, o Las Vegasu, onda se za ovaj grad vezuje ime Dejana Radojkovića, koji je u SAD doselio 1999. godine, a koji je uhapšen 2009. godine. On je deportovan u BiH u maju 2012. godine.
 
Među onima koji su deportovani je i Neđo Ikonić, koji je navodno bio nadređeni Radojkoviću, a koji se nastanio u Milvokiju. On je deportovan 2010. godine, a njegovo hapšenje je povratak u slučaj koji je započeo krajem 2006. kada je širom Amerike uhapšeno oko 40 Srba. Neki su osuđeni zbog davanja lažnih podataka imigraciji i čekaju deportaciju, a neki su oslobođeni. Inače, federalni sud u Americi je osudio Ikonića jer nije naveo da je učestvovao u operacijama koje su srpska vojska i policija izvodile u Srebrenici u julu 1995. godine. Državno tužilaštvo tereti Ikonića da je 1995. komandovao jedinicom policije koja je djelovala uz Vojsku Republike Srpske (VRS) kao osiguranje na putevima oko Srebrenice.
 
Kada je riječ o deportovanima, onda je tu i Rasema Handanović, bivša pripadnica Armije BiH, koja je osumnjičena za ratne zločine nad hrvatskim civilima i pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). Handanovićeva je poznata i pod nadimkom Zolja, u međuvremenu je osuđena na pet i po godina zatvora. Među onima koji su u SAD i sakrivaju svoju prošlost je i Azra Bašić, koja je rođena u Hrvatskoj, a bila je nastanjena u saveznoj državi Kentaki. Ona je osumnjičena da je učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba iz Dervente od aprila do juna 1992. godine. Njeno izručenje se još čeka.
 
Posljednji u nizu je slučaj Almaza Nezirovića, čije je izručenje BiH odobreno prije nekoliko dana. On je bio čuvar u logoru “Rebić”. Nezirović, koji je bio nastanjen u Virdžiniji, još 1992. godine pridružio se Hrvatskom vijeću odbrane (HVO) i postao zatvorski čuvar.

Podijelite članak