Predsjednik pozvao UN da legalizuju kokain

Predsjednik pozvao UN da legalizuju kokain

Gustavo Petro, novoizabrani predsjednik Kolumbije, govoreći u Generalnoj skupštini UN u Njujorku, pozvao je na legalizaciju narkotika širom svijeta i prekid proizvodnje ugljovodonika.

“Šta nanosi više štete ljudima? Kokain ili emisije sagorjelih ugljovodonika, uključujući naftu”, pitao je Petro, prenosi Rojters.

Petro je položio zakletvu 8. avgusta, a jedna od tačaka njegovog programa bio je poziv međunarodnoj zajednici da dekriminalizuje narkotike.

“Došlo je vrijeme da se usvoji nova međunarodna konvencija kojom se priznaje da je rat protiv droge doživio neuspjeh. Naravno, mir je moguć, ali zavisi od toga da li će dosadašnja politika prema drogama biti zamijenjena odlučnim mjerama za sprečavanje upotrebe u razvijenim društvima”, naglasio je Petro.

Dodao je da namjerava odmah da zabrani eksploataciju novih naftnih polja, vađenje nafte iz škriljaca i postepeno potpuno odustane od proizvodnje i izvoza ugljovodonika.

Pored toga, Kolumbija je jedan od najvećih izvoznika uglja. Ugljovodonici čine polovinu izvoza zemlje, a kolumbijske rezerve ovih sirovina su ogromne. Rast proizvodnje nafte ograničavaju samo politička nestabilnost i pobuna.

Kolumbija, Meksiko, Avganistan i Mjanmar smatraju se vodećim izvoznicima narkotika na svjetskom tržištu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE