Predsjedništvo BiH – jedna sjednica, tri plaće

I prije aktuelne krize, nastale uoči podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, organi vlasti na državnom nivou nisu se mogli pohvaliti radom.
Broj zasjedanja u ovoj godini zato jasno oslikava u kakvoj se blokadi nalaze izvršna i zakonodavna vlast. Predsjedništvo BiH i oba doma Državnog parlamenta, kada se sve sabere, skoro da i ne mogu govoriti da su radili.

Produbljuje se kriza

Poslovnik o radu nalaže da Predsjedništvo BiH zasjeda najmanje svakih 15 dana. No, kolektivni šef države ne drži se napisanoga. U ovoj godini održana je tek jedna redovna sjednica, 25. januara. Prije toga, 6. januara, održana je vanredna sjednica na kojoj je razmatrano samo angažiranje Oružanih snaga BiH za neustavni dan RS.

Predsjedništvo BiH u ovoj godini sastalo se i 23. februara, ali je prekinulo vanredno zasjedanje o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Kada će Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović ponovo za sto, nije izvjesno. Nema naznaka za održavanje sjednice, što dodatno produbljuje aktuelnu krizu, a poznato je da se nesuglasice u Predsjedništvu direktno reflektiraju na ostale nivoe vlasti.

Nema informacije hoće li i kada zasjedati, ni nakon najave hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da će lično inicirati sastanak.

Upitno zasjedanje

Bolji skor nema ni Parlament BiH. Predstavnički dom održao je tek jednu sjednicu, i to u januaru, a ona zakazana za 16. februar je prekinuta, pa nastavljena 7. marta, a posljednja je održana 23. marta.

Dom naroda od Nove godine zasjedao je tek jednom, 1. februara. Sjednica koja je trebala biti 20. marta je otkazana. Nije bilo kvoruma, jer na zasjedanje nisu došla tri delegata iz Kluba srpskog naroda, dva iz SNSD-a i jedan iz DNS-a. Za sada nije poznato kada će biti zakazan novi termin zasjedanja Doma naroda.

Redovna primanja

Ovim tempom zasjedanja i rada teško je da zemlja može ispuniti bilo koji od uvjeta na evropskom putu i dobiti obećani kandidatski status za članstvo u EU.

Činjenica je, efikasno funkcioniranje vlasti na svim nivoima je pod znakom pitanja. No, jedino nisu upitne plaće i naknade koje se, uprkos tome što članovi Predsjedništva BiH i parlamentarci rade u manjem obimu, isplaćuju u punim iznosima.

Avaz.ba