Portal 072info

Predstavljena knjiga ‘Pišem ti bosančicom’ kojom se želi sačuvati ovo pismo

Knjiga ”Pišem ti bosančicom”, koja se u stručnom kontekstu bavi historijatom pisma bosančica, uz objašnjenja geografske rasprostranjenosti, morfoloških osobina i nekih pojavnih oblika pisma koje je bilo rasprostranjeno na teritoriji široj od današnje BiH, predstavljena je večeras u Gradskoj galeriji Collegium artisticum Sarajevu.

Finalni je proizvod Projekta ”Pišem ti bosančicom” koji je realizovalo Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, u sklopu ”Dijaloga za budućnost” koji su implementirali UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Projekt je osmislila profesorica Amra Zulfikarpašić koja je i priredila knjigu, a na predstavljanju je kazala da je sve urađeno s ciljem da se bosančica približi mladim ljudima.

Naglasila je da su zainteresirani za njeno izučavanje i da imaju želju da je sačuvaju od zaborava. Osim bh. studentima i mladim ljudima, navela je, bosančica je zanimljiva i studentima van regije, pa čak i u Sjedinjenim Američkim Državama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– To je pismo toliko lijepo da se mladi odmah zaljube i njega – istakla je Zulfikarpašić te dodala da su interesovanje za bosančicu pokazali i dizajneri koji je počinju koristiti u svojim radovima.

Drugi dio knjige čine dva naučna rada profesorice Lejle Nakaš pod nazivom ”Bosančica kao varijetet ćirilične minuskule” i ”Hrvatsko-bosanska ćirilična korespodencija 16. i 17. stoljeća”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakaš je također naglasila značaj približavanja bosančice mladim ljudima koji je mogu sačuvati od zaborava.

U realizaciji projekta učestvovale su četiri akademije likovnih umjetnosti: u Sarajevu, Trebinju, Širokom Brijegu i Cetinju (Crna Gora), uz koordinaciju ULUPUBiH-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME