Portal 072info

Predstavljena prva mobilna aplikacija u BiH za prijavu nasilja

aplikacija bih press 696x418 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prva mobilna aplikacija u Bosni i Hercegovini “Prijavi nasilje” predstavljena je na pres-konfereciji u Sarajevu.

Za prijavu nasilja, ova višejezična i besplatna aplikacija: SetajSlobodno.com; za android korisnike na Google play storeu, dostupna je od danas anonimno žrtvama i svjedocima nasilja.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Nasilje, bilo da je fizičko, psihičko, seksualno, verbalno, može se prijaviti i retroaktivno, rečeno je na pres-konferenciji Fondacije Heinrich Boll Stiftung iz koje je saopćeno da je aplikacija urađena u suradnji s regionalnim partnerskim organizacijama koje su kreirale originalnu aplikaciju #walkfreely u namjeri da omoguće žrtvama sigurnije prijavljivanje nasilja koje doživljavaju ili mu svjedoče te alarmiranje u okruženje u kojem se nasilje češće dešava.

Svi učesnici današnje pres-konferencije naglasili su da je tokom pandemije koronavirusa, zbog izolovanosti, značajno povećan broj slučajeva nasilja.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Marion Kraske, direktorica njemačke fondacije Heinrich Boell, rekla je da se aplikacija bavi nasiljem nad ženama i djevojčicama kao bitnom a zanemarenom temom u bosanskohercegovačkom društvu. Problem treba učiniti vidljivijim, dodala je ona, te otvorenom diskusijom doprinijeti rješavanju.

  • Oko 50 posto žena u BiH  je doživjelo neki vid nasilja, pojave koja ne može biti prihvatljiva nikad. Prava žena su ljudska prava – kazala je Kraske naglasivši da je došlo vrijeme za otvorenu diskusiju o tome kako doći do ravnopravnosti spolova u BiH.

Po riječima Marion Kraske, aplikacija omogućava lakše praćenje prijavljenih slučajeva nasilja, kao i izvještavanje, a sve u cilju kreiranja što efikasnijih preventivnih mjera. Drugi osnovni cilj je ponuditi ženama platformu za pomoć u slučaju opasnosti, piše Fena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Sabiha Husić, direktorica Udruženja MEDICA iz Zenice uz čiju je suradnju platforma sačinjena, navela je da aplikacija znači i olakšicu medijima u praćenju problematike nasilja, a posebno je značajna za žrtve jer njima često treba hrabrosti i odvažnosti da prijave nasilje budući da nisu sigurne hoće li dobiti zaštitu i kakva će ona biti, hoće li doživjeti dodatnu nelagodu zbog dominantno partijarhalnih odnosa u društvu.

Prijavom, žrtva automatski dobija sigurnost, ustvrdila je Husić, jer može vidjeti koje su joj sigurne kuće na raspolaganju u BiH.

Aplikacija je bitna i zato što pokazuje institucijama da treba primijeniti u praksi deklarativna načela o nultoj toleranciji nasilja, odnosno implementirati obaveze preuzete ratificiranjem odgovarajuće međunarodne konvencije.

U oba bosanskohercegovačka entiteta, rekla je Sabiha Husić, zakonske i druge norme su izričito za kažnjavanje nasilnika, čak i za sankcionisanje svjedoka koji nasilje ne prijavljuju, ali „nije mi poznato”, dodala je, “da je ikad iko odgovarao zbog neprijavljivanja”.

Prema istraživanjima, samo 5,5 posto žrtava se odlučuje tražiti zaštitu od institucija, rekla je Husić. Patrijarhalni odnos je vidljiv i u samim institucijama gdje pojedinci daju sebi za pravo odlučivati šta bi bilo najbolje, bez mogućnosti da o tome izbor napravi žrtva.

Husić je najavila nastavak suradnje sa sigurnim kućama i naglasila da se država Bosna i Hercegovine nije pobrinula za finansijsku sigurnost tih utočišta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Predstavljenom aplikacijom problem nasilja želimo učiniti vidljivim kako bismo svi zajedno radili protiv toga, na prevenciji – riječi su Sabihe Husić.

Ana Radičević, programska direktorica National Democratic Instituta (NDI) najavila je za decembar objavu studije s rezultatima regionalnog istraživanja o nasilju nad ženama u javnom prostoru, posebno u politici, kao globalnom fenomenu.

  • Svjedočimo brutalizaciji u javnom prostoru u načinu izražavanja, gdje žene daleko više od muškaraca bivaju predmet uvreda, poniženja, pežorativnih izraza – kazala je Radičević.

Prema dosadašnjim rezultatima najavljenog istraživanja, oko 70 posto ispitanika smatra da je nasilje nad ženama u politici – fizičko, seksualno, psihološko ili ekonomsko – široko rasprostranjeno, a u našoj regiji psihološko kao daleko najrasprostranjenije.

Patrijarhat se u politici ispoljava sistematski, nerijetko nenamjerno, a zadnji korak može biti da žena napušta političku poziciju i ostaje bez mogućnosti da učestvuje u donošenju odluka.

Učesnici istraživanja, dodala je Radičević, smatraju da se žene uglavnom sasvim same nose s ovim problemom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njime se najmanje bavi sistem iako ima na raspolaganju zakonske i druge poluge, a najviše se bave međunarodne i nevladine organizacije, zaključila je Radičević.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6