Portal 072info

Predstavnici Agencije ZEDA učestvovali na 14. Drvno-tehnološkoj konferenciji u Opatiji i drugom sastanku projekta FORESDA

Drvno-tehnološka konferencija je organizovana je u Opatiji i predstavlja centralni događaj kojem je ove godine prisustvovalo preko 350 različitih aktera predstavnika preduzeća, institucija i udruženja iz industrije šumarstva i drvoprerade i vezanih djelatnosti iz Hrvatske i šire regije. Glavne teme konferencije ove godine su bili izazovi i ograničenja za dalji rast djelatnosti šumarstva/drvoprerade, institucionalno okruženje, gradnja drvetom, tehnologije i tehnološka rješenja te sirovinski resursi.

U sklopu konferencije su održane i post-konferencijske aktivnosti, kao što su projektno umrežavanje naučno-istraživačke zajednice i drugi sastanak konzorcija projekta FORESDA.

Projekat FORESDA je sufinansiran sredstvima Europske unije, u okviru Transnacionalnog programa Dunav (Danube Transnational Programme).

Svojim djelovanjem, FORESDA će imati značajan doprinos u transformaciji tradicionalnih temelja oblasti šumarstva u inovativna, moderna područja, doprinijet će razvoju inovacijskih-friendly ekosistema s ciljem poboljšanja ili preoblikovanja postojećih lanaca vrijednosti. Poboljšat će inovacijske kulture u malim i srednjim poduzećima i sl. Glavni rezultat je povećanje efikasnosti aktivnosti kolaborativnih istraživanja i inovacija u šumskom sektoru, stvarajući na kraju nove međusektoralne lance vrijednosti.

Na sastanku konzorcija projekta FORESDA su prezentovani  ostvareni rezultati dosadašnjih aktivnosti projekta, usaglašen plan implementacije narednih aktivnosti te razjašnjena sva važna pitanja vezana za implementaciju projekta. Domaćin ovog događaja bio je Hrvatski drvni klaster.

Zenička razvojna Agencija ZEDA jedan je od devet partnera u projektu FORESDA, a više informacija o projektu možete pronaći na web stranici projekta:  http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/foresda ili nas možete kontaktirati na e-mail: info@zeda.ba

 

 

 

Podijelite članak