Predstavnički dom PFBiH izglasao rukovodstvo Federacije: Da li će SDA preko Lende blokirati izbor Vlade?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici izabrao je rukovodstvo Federacije BiH, a njega će morati potvrditi i Dom naroda.

Predsjednica Federacije BiH, prema dogovoru koalicionih partnera, bit će Lidija Bradara (HDZ), a potpredsjednici Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP). Procedura je takva da se biraju tri člana rukovodstva FBiH, a da oni između sebe biraju predsjednika, a ukoliko ne postoji dogovor onda ih bira Parlament FBiH.

Za njihov izbor je glasao 96 zastupnika, a protiv je bio samo Slaven Raguž.

U toku rasprave su iz DF-a kritikovali to što je odbijena kandidatura Zlatana Begića (DF) iz reda Ostalih. 

Zastupnik Slaven Raguž (HRS) je kritikovao ovu listu zbog Refika Lende i kazao je da je neće podržati.

Nezaobilazni faktor

Prema aktuelnim pravilima, predsjednik i dvoje potpredsjednika FBiH su nezaobilazni faktori u predlaganju mandatara odnosno formiranja Federalne vlade.

Tako je Osmorka došla u nezavidnu situaciju obzirom da se glasa za zajedničku listu, a SDA je obezbijedila većinu u Klubu bošnjačkog naroda i predložila Refika Lendu, koji može blokirati izbor Vlade FBiH, što su iz SDA ranije i najavili. Oni su poručili da se bez njih neće moći formirati nova Vlada. 

Premijer bi trebao biti Nikšić

Inače, koalicioni partneri su se usaglasili da novi premijer FBiH bude lider SDP-a Nermin Nikšić.

Podsjećamo, aktuelna Vlada je u tehničkom mandatu još od izbora 2018. godine, a kako su ranije poručili iz Osmorke oni, zajedno sa HDZ-om, imaju potrebnu većinu i u toj Vladi, tako da bi bilo kakve blokade bile suvišne.