Predstavnički dom usvojio izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca

1EBEFFCA 86AA 4E4E 812F B8B327034459

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je usvojio izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih branilaca i njihovih porodica.

Ovaj prijedlog izmjena Zakona je usvojen  sa 79 glasova za i jednim suzdržanim, a da bi izmjene stupile na snagu morat će ih potvrditi Dom naroda.Ovaj zakon je također usklađen sa koordinacijom boraca Armije RBiH i HVO-a.

Povratnici na područje RS

Kako je rekao predstavnik Vlade FBiH ovim izmjenama su u Zakon uvršteni demobilisani borci povratnici na područje RS-a bez obzira na godine, supruge umrlih demobilisanih boraca povratnika u RS i Brčko distrikt bez obzira na godine, supruge umrlih demobilisanih boraca koje imaju preko 57 godina sa prebivalištem u Federaciji.

– Primjenom postojećeg Zakona se ustanovilo da se vrši diskriminacija na području RS vrši diskriminacija demobilisanih boraca, odnosno da se prekida staž na BIRO-u namjerno kako ne bi mogli ostvariti pravo, a izmjenama se to olakšava. Budžetom FBiH je predviđeno 50 miliona KM, što je maksimalan iznos u skladu sa Zakonom – poručio je predstavnik Vlade.

SBB je uvijek bio uz borce

Zastupnik SDP-a Irfan Čengić je rekao da je prije tri godine njegov klub imao iste prijedloge, a da je to tada odbijeno, što znači da su borci tri godine bespotrebno patili.

Sanela Prašović-Gadžo iz Kluba SBB-a je rekla da će ovo SBB podržati i da je SBB uvijek bio uz borce.

– Kada će ratni reporteri, koji su bili u rovovima dobiti neki status? Oni su bili na prvim crtama ratišta. Ne govorim o nekim novčanim naknadama, nego o nekakvom tretiranju kroz zakon. Neki su rizikovali svoj život tako, neki su bili ranjeni i neki ubijeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

IZVORAvaz
Prethodni članakMirela iz Sarajeva koja boluje od raka treba našu pomoć
Sljedeći članakPriča o tradicionalnom projektu “Ramazanski top”