Predstavnik kineskog konzorcija: Nudimo pravo rješenje za Blok 7, uložili smo 10 miliona eura

Screenshot 4 8
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Da li će i kada početi izgradnja Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli još niko sa sigurnošću ne može reći. Iz kineskog konzorcija smatraju da je realizacija projekta veoma bitna za BiH, ističući za Klix.ba da nude pravo rješenje, kao i da su dosad uložili 10 miliona eura.

Priča o najvećoj poslijeratnoj investiciji u elektroenergetskom sektoru u BiH prepreku je doživjela i prije nego su postavljeni prvi građevinski elementi Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Razlog je povlačenje iz projekta kompanije General Electric (GE), podizvođača radova koji se shodno EPC ugovoru obavezao za proizvodnju potrebne opreme, odnosno kotla, turbine i generatora. Kineski konzorcij koji učestvuje u ugovoru predložio je njegovu izmjenu, na koju bh. strana još uvijek zvanično nije pristala.

Prema informacijama koje su zvanično potvrđene za Klix.ba iz kineskog konzorcija GGGC-GEDI, sa kojim je Elektroprivreda BiH potpisala ugovor o izgradnji Bloka 7, GE-ovo opravdanje za izlazak iz projekta leži u globalnom trendu postepenog ukidanja energije iz uglja, nepovoljnih geopolitičkih i ekonomskih kretanja, posebno ozbiljnim globalnim finansijskim pogoršanjem, koje je rezultirala pandemija Covid-19 te značajan globalni pad u predviđenim projektima novih elektrana na ugalj.

“Na početku bismo htjeli pojasniti da GE nije jednostavno izašao iz projekta. Umjesto toga, GE je najavio svoju odluku o napuštanju cijelog novoizgrađenog tržišta energije na ugalj u septembru 2020. Ova strategija izlaska, prema vlastitim riječima, uključuje oduzimanje imovine, zatvaranje lokacija i utjecaj na radna mjesta. Slijedom ovih koraka, GE je izgubio kapacitet da obezbijedi glavnu opremu za tuzlanski Blok 7, ili za bilo koje druge projekte energije iz uglja sličnih razmjera u svijetu”, kaže u razgovoru za Klix.ba predstavnik konzorcija GGGC-GEDI za Blok 7 Termoelektrane u Tuzli Tian Aijun.

ČITAJ JOŠ:  Aida Pilav: U zadnjih pet dana dolazi do blagog pada broja novozaraženih

GE-ova odluka o izlasku donesena je u vrijeme dok je imala, odnosno još uvijek ima važeće ugovore o snabdijevanju sa izvođačem, u ovom slučaju GGGC-GEDI, koji, prema riječima Aijuna, zadržava sva ugovorna i zakonska prava.

“Međutim, koje god mjere izvođač poduzeo protiv GE-a, one neće promijeniti činjenicu da oni više nemaju kapacitete za pružanje glavne opreme za tuzlanski Blok 7. Drugim riječima, ove mjere neće pomoći projektu ili poslodavcu, u ovom slučaju, Elektroprivredi BiH”, navodi Aijun.

Potraga za alternativnim kompanijama

Nakon što je GE službeno najavio napuštanje tržišta energije iz uglja, kineski konzorcij je odmah o svemu obavijestio Elektroprivredu BiH i počeo tražiti alternativna rješenja. Kako nam Aijun kaže, u potrazi za alternativnim dobavljačima, izvođač je dao prioritet evropskim opcijama. Poručuje i da su predstavnici Elektrorpivrede BiH aktivno učestvovali u ovom procesu, uključujući procjenu potencijalnih alternativnih dobavljača.

“GGGC-GEDI kontaktirao je Mitsubishi Power Europe i RAFAKO za snabdijevanje kotlova te Mitsubishi iz Japana i Doosan iz Koreje za nabavku parnih turbina i generatora. Međutim, nakon tehničke procjene, pregovora i sastanaka koji su trajali oko tri mjeseca, Elektroprivreda BiH i izvođač zaključili su da ove kompanije nisu odgovarajući dobavljači kotlova i STG -a za projekt Bloka 7 zbog zabrinutosti o njihovoj usklađenosti sa zahtjevima EPC ugovora ili finansijskom situacijom”, pojašnjava Aijun u razgovoru za Klix.ba.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Kako navodi, kineski konzorcij je tada skrenuo pažnju na potencijalne kineske dobavljače i uspio pronaći rješenje koje, kako potcrtava, ne samo da ispunjava sve zahtjeve EPC ugovora, već ima i nekoliko značajnih prednosti.

“Rješenje je ‘SBWL/GE + SEC’, što znači da će Shanghai Boiler Works Co., Ltd. (SBWL) snabdijevati kotao sa tehničkom podrškom i licencom GE -a, a Shanghai Electric Group (SEC), matična kompanija SBWL -a, isporučivat će STG sa Siemensovom licencom za tehnologiju. Ovo rješenje je formalno predloženo Elektroprivredi BiH 29. januara 2021. godine. Prijedlog kotla SBWL + GE i prijedlog SEC -a (sa Siemensovom licencom) STG zadovoljavaju zahtjeve Elektroprivrede BiH o tehničkim parametrima, uključujući usvajanje evropskih standarda i imaju CE oznaku da zadovolje zahtjeve pristupa tržištu. Svi zagaratovani tehnički parametri Bloka 7 bit će ispunjeni, uključujući i zagarantovane tehničke parametre grupe A (uglavnom u emisiji zagađivača) i zagarantovane tehničke parametre grupe B (uglavnom u neto efikasnosti i izlaznoj vrijednosti)”, dodaje Aijun.

“Najbolje rješenje za BiH”

Prema prijedlogu kineskog konzorcija, GE više neće biti dobavljač glavne opreme, već će nastaviti sudjelovati i doprinositi projektu pružajući tehničku podršku i licencu novom dobavljaču kotlova.

“Nakon što je u januaru 2021. predložio rješenje SBWL/GE + SEC, izvođač je nastavio razgovore s Elektroprivredom BiH radi pružanja pojašnjenja i ažuriranja rješenja. S obzirom na trenutnu situaciju, vjerujemo da je ovo najbolje rješenje za projekat i za Elektroprivredu BiH. Blok 7 je ključan za stabilnost sistema proizvodnje električne energije u Bosni i Hercegovini i za građane Bosne i Hercegovine. Također, Blok 7 zamijenit će blokove 3 i 4 Termoelektrane Tuzla i Blok 5 Termoelektrane Kakanj, sa znatno većom efikasnošću i naprednijom tehnologijom čišćenja dimnih plinova. To će značajno doprinijeti smanjenju emisije CO2 i ostalih zagađivača”, naglašava sagovornik portala Klix.ba.

ČITAJ JOŠ:  Vukanović: SAD upozorile Dodikove partnere šta ih čeka ako slijede 'slijepog vođu'

Konzorcij CGGC-GEDI, kako navode, ostaje u potpunosti posvećen ovom bloku sa značajnim interesom za BiH, uz nadu da će Elektroprivreda BiH i vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine prihvatiti ovaj alternativni prijedlog kako bi izgradnja Bloka 7 mogla početi što je prije moguće.

“Međutim, u pozadini globalnog postupnog ukidanja ugljena, rizici i neizvjesnosti za implementaciju tuzlanskog bloka 7 će se sve više povećavati ako se nastavi odlaganje odobravanja alternativnog rješenja. Iako je pogođen izlaskom GE -a, izvođač nije prestao ispunjavati svoje ugovorne obaveze. Do sada je, na osnovu preliminarnih analiza, konzorcij imao troškove od okvirno 10 miliona eura”, dodao je Aijun.

Tokom opće rasprave na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, kineski predsjednik Xi Jinping najavio je da Kina neće graditi nove energetske objekte na ugalj u inozemstvu. Na osnovu trenutno dostupnih javnih informacija, shvatanje konzorcija GGGC-GEDI je takvo da projekt Bloka 7 čije su aktivnosti u toku, neće biti pod utjecajem prestanka ulaganja u nove inozemne energetske projekte na ugalj.

GODISNJICA
MARKETING