Prehrambene navike koje trebate izbjegavati kako biste smanjili rizik od srčanog udara

Screenshot 5 34
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vježbanje i konzumiranje zdrave hrane poput lisnatog povrća i cjelovitih žitarica mogu pomoći u održavanju zdravlja. Međutim postoji i nekoliko prehrambenih navika koje treba izbjegavati ako želite najbolje za svoje srce.

Budući da srce ima nekoliko arterija koje mu pomažu da dobije vlastiti dotok krvi, ne treba čuditi da se dosta ovih navika odnosi na potrošnju masti, što može dovesti do začepljenja na ključnim putevima.

“Ako ne želite imati srčani udar, pametno je prestati jesti prehranu bogatu mastima”, kaže Trista Best, RD, registrirani dijetetičar u Balance One Supplements.

Best objašnjava da je jedna određena vrsta masti, zasićena masnoća, obično čvrsta na sobnoj temperaturi, što dovodi do povećanog rizika od izazivanja hroničnih bolesti poput bolesti srca.

Kao što Best također ističe, bolesti srca su jedna od glavnih bolesti povezanih s prehranom s puno crvenog mesa.

“To je zbog visokog sadržaja zasićenih masti u mesu što dovodi do povećanja holesterola i začepljenja arterija zajedno sa trigliceridima”, objašnjava.

Ostale navike koje trebate imati na umu kako biste spriječili srčani udar uključuju kontrolu veličine porcija i nadgledanje unosa soli.

Pržena hrana

Prema Mary Wirtz, registriranoj dijetetičarki i nutricionističkoj savjetnici, ako ne želite imati srčani udar prestanite konzumirati prženu hranu.

“Istraživanje je pokazalo da redovno uzimanje pržene hrane povećava vaš relativni rizik od koronarne bolesti za 22 posto, moždanog udara za 37 posto i zatajenja srca za 37 posto”, napominje ona.

Nastavlja da hrana kao što su krofne, pomfrit, pileća krilca, između ostalog, spadaju u ovu kategoriju koja bi se trebala izbjegavati. Nadalje, bilo je izvanrednih istraživanja povezanih s konzumacijom pržene hrane i povećanim rizik za dijabetes tipa dva, pretilost i hipertenziju.

Hrana bogata zasićenim mastima

“Odabir hrane sa visokim sadržajem zasićenih masti (izvori proteina i masnih mliječnih proizvoda sa visokim udjelom masti) može dovesti do visokog nivoa holesterola,” kaže Janette Bedoyan, registrirani dijetetičar u CHA Hollywood Presbyterian Medical Center.

Visok nivo holesterola u krvi može dovesti do nakupljanja naslaga na arterijama, što može povećati rizik od srčanog udara.

Neke popularne namirnice s visokim udjelom zasićenih masti uključuju maslac, pekarske proizvode i masne komade mesa.

Prestanite izbjegavati zdrave masti

Suprotno uvriježenom mišljenju, nisu sve masti loše, posebno kada je u pitanju vaše srce.

“Mnogi ljudi izbjegavaju jesti morske plodove poput kozica, školjki, lososa i druge masne ribe jer su zabrinuti zbog visokog nivoa holesterola”, objašnjava Valentina Duong, registrirana dijetetičarka specijaliziran za zdravlje srca i rekompoziciju tijela.

Iako u ovoj hrani postoji mala količina holesterola, to nije dovoljno da utječe na nivo holesterola. Umjesto toga, morski plodovi sadrže zdrave omega-3 masti koje pomažu u zaštiti vašeg srca.

Zdrave masti u plodovima mora povećavaju vaš HDL holesterol koji obilazi vaše tijelo i sakuplja LDL holesterol (loša vrste koja začepljuje vaše arterije).

Zbog toga Duong predlaže da u prehranu dodate neke zdrave masti.

“Ciljajte na dva do tri komada masne ribe ili morskih plodova sedmično kako biste zaštitili svoje srce od srčanog udara”, kaže ona.

Izbjegavajte rafinirana zrna

Rafinirana zrna, poput bijelog hljeba, povezana su s pretilošću i mnogim metaboličkim bolestima zbog visokog sadržaja ugljikohidrata, ali cjelovite žitarice su druga priča.

“Cjelovite žitarice pune su vlakana i drugih hranjivih sastojaka koji su važni za kontrolu šećera u krvi i prevenciju srčanih bolesti”, kaže Behmanesh.

Klonite se slatkiša

“Istraživanje nas je naučilo da prehrana s visokim unosom šećera povećava rizik od srčanih bolesti, čak i kod osoba normalne težine”, kaže Wirtz.

Pića zaslađena šećerom kao što su gazirana pića, energetska pića i sportska pića neki su od najvećih doprinosa dodatnom unosu šećera, ali svakako su slatkiši, peciva, bomboni, kolačići, smrznuti jogurti, sladoled i zaslađene žitarice veliki problem.

Ona preporučuje redovno konzumiranje voća, bogatog prirodnim šećerima, ali i dijetalnim vlaknima.

Nemojte previše soliti hranu

“Prema Centrima za kontrolu bolesti, unos natrijuma iz uglavnom prerađene hrane i obroka u restoranima doprinosi povećanju krvnog pritiska, srčanog i moždanog udara”, kaže Wirtz.

Ograničenje natrijuma može značiti veliko poboljšanje za krvni pritiska, a snižavanje krvnog pritiska pomaže u smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara.

Ona nastavlja, da kao dijetetičarka, preporučuje klijentima da začine i dodaju okus svojoj hrani svježim začinskim biljem, nasuprot pretjeranom oslanjanju na sol za dodavanje okusa.