Portal 072info

Preko 1.500 radnika ArcelorMittala Zenica ostaje bez posla ?

Prodaja državnog kapitala u Rudniku željezne ljude „Ljubija“ Prijedor kompaniji “Israeli Investment Group” moglo bi izazvati velike probleme u poslovanju kompanije Arcelor Mittal Zenica , upozoravaju iz ove kompanije i dodaju da su detaljnim istragama kompanije “Israeli Investment Group” utvrdili da jedna takva kompanija ne može im biti pouzdan partner u proizvodnji čelika u BiH.

To izaziva lančane reakcije u proizvodnji čelika, prije svega dolazi do obustave investicija u ekologiju i proizvodnju od 120 miliona maraka za naredne tri godine u kompaniji Arcelor Mittal u Zenici. Koliko je trenutni sistem proizvodnje čelika u BiH značajan za domaću ekonomiju govori i podatak da u poslovanju Željeznica FBiH 30% od ukupnog godišnjeg prometa otpada na ugovor o prevozu rude i čelika, dok je u Željeznicama RS-a taj procenat čak 50%. Najveću štetu, ukoliko dođe do scenarija kakvog je predložila Vlada RS-a, mogli bi pretrpjeti sami radnici.

Biju Nair
Biju Nair

Generalni direktor kompanije Arcelor Mittal Zenica, Biju Nair, u izjavi za BHRT upozorio je da bi, ukoliko poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske na ovosedmičnom zasjedanju podrže prijedlog Vlade RS-a o prodaji dionica RŽR “Ljubija”, bili prinuđeni preći na upotrebu elektrolučne peći što bi kompaniju koštalo gubitka oko 1 500 radnih mijesta.

 

BHRT/Direktno.ba

Podijelite članak