Indonezija avion nesreca ANTARA 1 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Preliminarni izvještaj o avionu koji je u Indoneziji pao 9. januara, bit će objavljen u roku od mjesec, javlja Anadolu Agency (AA).

Nurcahyo Utomo, čelnik pododbora za istraživanje nesreća pri Vijeću za sigurnost transporta (KNKT), saopćio je kako je u toku analiza podataka crne kutije izvučene iz olupina 12. januara.

Utomo je kazao kako imaju pristup podacima u trajanju od 27 sati, a koji se odnose na 18 letova, uključujući i posljednji. Dodao je kako će preliminarni izvještaj o mogućem uzroku pada aviona biti objavljeni u roku od 30 dana.

Dodao je kako u istrazi učestvuje i tim od 11 stručnjaka, kojeg čine četiri člana američke Agencije za sigurnost tokom transporta (NTSB), četiri člana Federalne uprave za avijaciju (FAA), dva člana ispred proizvođača motora General Electrica te jedan član ispred kompanije Boeing.

U toku je potraga i za memorijom druge crne kutije, a zvaničnici su jučer saopćili kako je pretraga terena produžena do 21. januara.

Vojni zvaničnici su ranije saopćili kako su 15. januara pronađen oklop druge crne kutije, baterija i signal.

Ministar transporta Budi Karya Sumadi 9. januara je saopćio da je pet minuta nakon polijetanja prekinut kontakt s avionom. Dodao je kako je letjelica tipa Boeing 737-500 na letu SJ182, s 50 putnika i 12 članova posade pala između Lakija i Lancanga, sjeverno od Jakarte.