Premijer sa sindikatom MUP-a o taksama i prijevozu

Premijer sa sindikatom MUP-a o taksama i prijevozu

24b8f09bf5343e0baa31fe10f58c6ff2_XL

Predstavnici Sindikata MUP-a Zeničko-dobojskog kantona sa  Almirom Salkičevićem, predsjednikom Skupštine Sindikata razgovarali su danas sa Munibom Husejnagićem, premijerom i resornim ministrima Rifatom Delićem (MUP) i Romanom Brkić (pravosuđe i uprava) o temama vezanim za ocjenjivanje državnih službenika, prijevozu i tužbama po kolektivnim ugovorima.

Naime, Sindikat MUP-a želi podnijeti zvaničnu inicijativu da se, u cilju obezbjeđenja većih prihoda u budžet Kantona, vrate prije nekoliko godina ukinute naplate taksi za registraciju vozila, alko-testa, izdavanje CIPS-a i sličnih dokumenata. Oni su to obrazložili činjenicom da se svi ovi dokumenti redovno plaćaju u osam od 10 kantona Federacije BiH. Daljnji prijedlog Sindikata je da se dio od prikupljenih sredstava izdvoji  za godišnje ocjenjivanje uposlenih u MUP-u čime bi se obezbjedilo povećanje plaća za pet do sedam odsto.

Premijer Husejnagić objasnio je da se plaće u ovom trenutku ne mogu povećavati ni po kom osnovu, ali da će razmotriti ovu inicijativu kad ona bude zvanično podnesena.

Sljedeći zahtjev sindikata MUP-a odnosio se na prijevoz uposlenih za one slučajeve gdje ne postoji javni autobuski saobraćaj te je predloženo da se umjesto 50 odsto od cijene autobuske karte, tim radnicima isplati stopostotni iznos. Oni su to obrazložili posebnim uslovima rada i obavljanju poslova izvan radnog vremena kada se u slučaju poziva i hitne situacije koristiti vlastiti prijevoz i u terminima kada nema javnog prijevoza(npr.noću).

Premijer Husejnagić objasnio je da nigdje u svijetu firme ne plaćaju radnicima da se vlastitim vozilima prevoze na posao pa otud i odluka da se stane u kraj malverzacijama sa prijavom mjesta prebivališta i po tom osnovu ostvarivanja prava na prijevoz. On je također obrazložio da je svim rukovodiocima poslano pismo kojim se traži da se preispita stvarna situacija u vezi sa mjestom stanovanja i da uposleni moraju dati izjavu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da zaista stanuju tamo gdje su prijavljeni. Svi korisnici sredstava za prijevoz za koje se utvrdi da su dali lažne podatke bit će javno objavljeni imenom i prezimenom i protiv njih će biti poduzete odgovarajuće sankcije. Tamo gdje se utvrdi da uposlenik zaista nema mogućnosti koristiti javni prijevoz, bit će mu plaćen stopostotni iznos cijene prevoza vlastitim vozilom.

Na kraju, predstavnici Sindikata MUP-a željeli su znati na koji način će biti sklapane nagodbe po osnovu kolektivnih ugovora. Premijer i ministri Delić i Brkić obrazložili su kriterije koji se odnose na odricanje tražioca izvršenja sudskih rješenja od dijela glavnice ili kamate. Ovim načinom mnogo veći broj uposlenih koji imaju izvršne sudske presude moći će doći do sredstava po ovom osnovu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica