Screenshot 2 48
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Vladajuća stranka Socijalista i koalicioni partneri u Španiji trebali bi naredne sedmice odobriti pomilovanje 12 katalonskih čelnika koji su prije dvije godine osuđeni zbog pokušaja otcjepljenja ove španske regije 2017. godine.

Premijer Španije Pedro Sanchez rekao je kako je odluka o pomilovanju katalonskih čelnika nužna zbog obnove socijalnog i političkog suživota u španskom društvu.

Taj potez španske vlasti, osudio je dio španske javnosti kao i politički protivnici politike španskog premijera. Sanchezovi politički rivali optužili su ga da je odustao od obećanja kako neće pomilovati katalonske političare te su poručili da je “kapitulirao” pred Katalonskom republikanskom strankom koja podržava rad trenutne španske vlade.

Nedavna anketa lista El Mundo pokazala je kako se 61 posto ispitanika ne slaže s odlukom vlasti da oslobodi katalonske čelnike. Prošlog vikenda, desetine hiljada ljudi, uključujući i članove tri desničarske stranke u Španiji, okupilo se u Madridu kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom premijera ove države.

U maju, Vrhovni sud Španije izrekao je zatvorske kazne u trajanju od 9 do 13 godina devetorici katalonskih lidera koji su promovirali nezavisnost Katalonije od Španije.

Nakon informacija o mogućemo pomilovanju, oglasili su se i iz ove institucije te su poručili kako su kazne za političare primjerene te da osuđeni tokom procesa nisu pokazali ni najmanji znak kajanja za svoje postupke.

Za razliku od desničarskih stranaka, katalonske političke opcije pozdravile su odluku o pomilovanju.

“Pomilovanje je djelomično rješenje problema, ali svakako predstavlja korak naprijed koji bi mogao omogućiti oslobađanje političkih zatvorenika”, rekao je čelnik Katalonije Pere Aragones.

Premijer Španije Pedro Sanchez boravit će u Kataloniji u ponedjeljak gdje će predstaviti svoj plan ekonomskom razvoja cijele Španije. Mediji u Španiji prenose kako će upravo tokom posjete, a najkasnije u utorak Sanchez objaviti i odluku o pomilovanju katalonskih političara.