Preminuo trener iz BiH 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U 87. godini života je preminuo Zvonimir Rale Rašić, čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u australijskom fudbalu.

Zvonimir Rale Rašić, bivši fudbaler nekoliko klubova u Srbiji, a kasnije i selektor fudbalske reprezentacije Australije i mnogih klubova na najmanjem kontinentu, preminuo je u Sidneju u 87. godini života.

Legendarni Rale je bio čovjek koji je bio revolucionar kada je u pitanju fudbal u Australiji. Vodio je „Kengure“ pet godina, od 1969. do 1974. godine i imao je najveći uticaj na popularnost i shvatanje fudbala u Australiji.

On je inače i prvi koji je ovdeo Australiju na Svjetsko prvenstvo 1974. godine.

Zvonimir Rašić je rođen u mjestu Dole u Bosni i Hercegovini. Karijeru je počeo u Proleteru iz Zrenjanina, gdje je proveo četiri sezone. Potom je igra za Vojvodinu, Spartak iz Subotice i Borac iz Banjaluke, prije nego što je 1962. godine otišao u Australiju, gdle je igrao za Footscray.

Potom je isti tim počeo i da trenira, a nakon toga je preuzeo i reprezentaciju, koju je odveo na prvi Mundijal.

Poslije Svjetskog prvenstva je dobio otkaz, a on je kasnije istakao da veruje da je otpušten zato što ga nisu gledali kao pravog Australijanca.

Zvonimir Rale Rašić je 1989. godine uvršten u sportsku kuću slavnih u Australiji, a 2001. godine odlikovan je medaljom australijskog sporta, kao i medaljom za sve što je uradio za fudbal u Australiji.

N1