Preporuke Kriznog štaba FBIH za proslave vjenčanja, maturske zabave i slične događaje…

Za ove objekte u kojima se odvijaju proslave primijeniti već navedene osnovne preporuke za ugostiteljske objekte dostupne na sljedećoj adresi: https://www.zzjzfbih.ba/wp-content/uploads/2020/05/Preporuke-ugostiteljski-objekti.pdf

-Ograničiti broj zvanica na najmanji mogući broj, a u skladu sa trenutno važećim naredbamanadležnih kriznih stožera – do 100 osoba u zatvorenom prostoru. Preporučuje se prisustvosamo slavljenika i neophodnih zvanica (npr. maturanti) te neophodnog osoblja, uz što manjibroj gostiju (npr. članovi porodice). Ne preporučuje se prisustvo osoba iz inostranstva, kaoni osoba starijih od 65 godina.

-Zvanice koje imaju znakove respiratornih bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj,otežano disanje) ne bi smjele prisustvovati događaju, te se trebaju obratiti svom ljekaru.

-Voditi evidenciju prisutnih gostiju i zvanica, te evidentirati raspored sjedenja. Ovo će bitikorisno zdravstvenim radnicima u slučaju pojave oboljelih od COVID-19 nakon događaja, akoji su bili prisutni na proslavi. Ova evidencija treba sadržavati osnovne podatke i kontaktpodatke osoba prisutnih na proslavi.

-Preporučuje se da se sve proslave kada god je to moguće organizuju na otvorenom, uzosiguranje minimalne udaljenosti između osoba prema dosadašnjim preporukama (1-2m).Ako se proslava održava u zatvorenom, broj zvanica također mora biti prema naredbamanadležnih, uz osiguranje preporučene udaljenosti između osoba. U zatvorenom prostorunaročito je važno osigurati dobru ventilaciju vanjskim zrakom kao i ostale uslovepreporučene za ugostiteljske objekte.

-Preporučuje se da zvanice sjede za stolovima i da za vrijeme proslave nema aktivnostitokom kojih dolazi do bliskog kontakta, osim između članova istog kućanstva, kao npr. ples.-Preporučuje se osigurati fizički razmak (minimalno 4 metra) između pjevača i muzičara odostatka zvanica, kao i osigurati distancu između samih muzičara.

-Ne preporučuju se pozdravi koji uključuju fizički kontakt, kao što su rukovanje, grljenje iljubljenje.

Prethodni članakOn je i demonstrant i policajac: Ovaj detalj ispred Bijele kuće mnogi nisu vidjeli
Sljedeći članakPoplave nanijele veliku štetu u Lukavcu i Gračanici: Voda prodrla u kuće, oštećeni putevi (VIDEO)