AUTOR: H.D.
DATUM: sij 14, 2022 @ 18:35
KATEGORIJA: Crna Hronika

Osnovni su u Brčkom, na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH, odredio je pritvor Miroslavu Tomiću (31) iz Brčkog, koji se sumnjiči da je u naselju Dubrave provalio u jednu kuću, a zatim je hepo kockama zapalio.

Pritvor Tomiću, koji je prethodno osuđivan za slična krivična djela, uključujući i ubistvo sugrađanke, određen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH otvorilo je istragu protiv Tomića zbog sumnje da je prije sedam dana u mjestu Dubrave, prethodno razbivši prozor na kući Ž. G., ušao unutra i podmetnuo požar.

Proširio se požar

Tekst se nastavlja nakon reklame

“On je u dnevnom boravku upotrebom hepo kocki izvršio paljevinu kreveta koji je planuo posljedično čemu se požar proširio i na ostale prostorije unutar kuće koje su izgorjele”, navodi se u naredbi za provođenje istage, pišu Nezavisne.

Sumnja se, također, da je prilikom izlaska iz kuće ukrao dijelove sanitarne i druge opreme pribavivši protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti oduzetih predmeta.

Policija Brčko distrikta BiH uhapsila ga je 10. januara, te ga naredni dan dovela u prostorije Tužilaštva i predala tužiocu na daljnje procesuiranje.

Tomić je još kao maloljetnik počinio ubistvo. On je, naime, 2007. godine usmtrio sugrađanku Maru Mrkonjić (29).

Tomić je Mrkonjić ubio na putu Dubrave – Odboj dok se vraćala iz brčanske “Elektrodistribucije”, gdje je radila, i to sa dva hica u glavu iz ukradenog očevog pištolja kalibra 7,62 milimetra.

Tijelo je tada bio odvukao s ceste i sakrio u kukuruzište, ali je krv na cesti ubrzo primijetio slučajni prolaznik te pratio trag.

Perverzne poruke

Tomić je tada čak bio i fotografisan kako posmatra policijski uviđaj na mjestu zločina.

Ubijenoj djevojci je Tomić, kako su tada mediji pisali, bio slao brojne perverzne poruke te je čak bila promijenila broj a njegova opsesija je kobno završila.

On je za ovo ubistvo bio pravosnažno usuđen na osam godina i krajem 2007. godine počeo izdržavati kaznu u KPZ Zenica, a iz zatvora je pušten u avgustu 2015. godine.

LIDER