Preuzeo pogrešnu aplikaciju i ostao bez životne ušteđevine

Google Play Store i App Store su mjesta na kojima se nalaze sve aplikacije koje su nam potrebne. Međutim, nekad se desi da nam otežaju život, umjesto da ga olakšaju.

To je na sopstvenoj koži osjetio Filip Hristodulu, koji je na svoj iPhone htio da instalira aplikaciju za Trezor, mali USB uređaj koji služi kao novčanik za kriptovalute.

Otišao je u App Store, potražio Trezor i pronašao aplikaciju koja je imala logo te kompanije. Aplikacija je imala skoro pet zvijezdica, pa je Hristodulu odabrao preuzimanje aplikacije i instalaciju na svom uređaju.

Da bi vidio stanje u svom virtuelnom novčaniku za kriptovalute, morao je u aplikaciji da upiše korisničke podatke. Za manje od sekunde, njegovih 17,1 bitkoina koji su u tom trenutku vrijedeli oko 600.000 dolara, nestalo mu je iz novčanika – kako se ispostavilo, aplikacija je bila lažna, prenosi Wahington Post.

Iako je ostao, kako sam kaže, bez životne ušteđevine, Hristodulu nije toliko ljut na kradljivce koliko na Apple. Kako je istakao u intervjuu, vjerovao je da je App Store sigurno mjesto na kojem su sve aplikacije dobro provjerene.

“Izdali su moje povjerenje. Apple ne zaslužuje da se izvuče”, rekao je Hristodulu.

Posebno mu je zasmetalo što Apple svoj App Store reklamira kao “najsigurnije mjesto za aplikacije na svijetu”, ali stručnjaci upozoravaju kako to baš i nije istina, odnosno da je cyber kriminalcima prilično lako da zaobiđu sva pravila.

Dovoljno je da naizgled nevinu aplikaciju predaju na pregled u Apple, a kad se jednom pojavi u App Storeu, “nadograde je” zlonamjernim kodovima ili je u potpunosti promjene.

Da stvar bude još gora, Trezor nema aplikaciju za ni u App Store ni u Google Play Store, i već godinama upozorava na prevarantske aplikacije.

U međuvremenu, i FBI je upoznat sa ovim slučajem i radi na njemu.

Prethodni članakBez konkursa u javnom sektoru zaposleno 330 osoba!
Sljedeći članakUgly Balenciaga patike sada su natikače, da li biste ih nosili?