Portal 072info

Prevareni kandidati dizali kredite za vozačke ispite

Mnoge autoškole u Bosni i Hercegovini iskoristile su najave da će od ove godine polaganje vozačkih ispita biti skuplje i za 500 maraka kako bi prikupile što više kandidata. Budući da od poskupljenja nije bilo ništa, u autoškolama trenutno vladaju velike gužve zbog navale onih koji su prevareni i izmanipulirani.

Opća besparica

Mehmed Terzić, vlasnik jedne sarajevske autoškole, ističe kako su neke njegove kolege, u vrijeme opće besparice, iskoristile učenike i studente te im doslovno slagali da će na snagu stupiti novi pravilnik, sa mnogo višim cjenama. Potom su organizirali navodne akcije “po starim cijenama”.

Terzić: Mjesec čekaju na prvu pomoć - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Terzić: Mjesec čekaju na prvu pomoć

– Mnogi su kandidati nasjeli na tu podvalu vlasnika. Bila je zima, kad baš nema kandidata, pa su se neki prevaranti dosjetili kako da zarade. Sada kandidati koji su se prijavili i uplatili obuku, čekaju na termine. Neki su moji kandidati čekali više od mjesec da polože prvu pomoć. Tolike su gužve. Najkritičnije je na području općine Novi Grad Sarajevo – kaže Terzić.

Nerealan pravilnik

On kaže da je većina kandidata podigla kredit kako bi se do 31. decembra prošle godine prijavila u neku od autoškola.

– Pravilnik kojim su željeli da podignu cijene, naravno, nije donesen, jer je nerealan. I prije dvije godine je bilo isto, najavljivala su se poskupljenja, novi pravilnici, a od toga nije bilo ništa – istaknuo je Terzić.

Gužve i u Tuzli i Zenici

Osim u Sarajevu, velike gužve zabilježene su i u tuzlanskim i zeničkim autoškolama.

Iz jedne tuzlanske autoškole kazali su nam da im se broj kandidata krajem prošle godine povećao za čak 50 posto u odnosu na raniji period.

– Mi nismo imali nikakve akcije, ali su ljudi čuli da će doći do poskupljenja. Mnogi roditelji su dolazili kako bi djecu prijavili u autoškolu. Čak su neki uplatili polaganje vozačkog ispita iako još nemaju 18 godina – rekao nam je Suvad Hodžić, jedan od instruktora iz Tuzle.

Ne odustaju od prijedloga

Iako su iz Asocijacije autoškola u BiH najavljivali da će od 1. januara na snagu stupiti novi pravilnik o polaganju obuke za vozače, Vijeće ministara BiH nije donijelo takvu odluku. Iz Asocijacije autoškola i dalje, ipak, najavljuju da neće odustati od svog prijedloga kako bi svi građani u BiH imali jedinstvene cijene i, kako su naveli, bolju i kvalitetniju obuku.

AVAZ.BA

Podijelite članak
  • 42
    Shares