PREVIŠE ODJEĆE, NEDOSTAJE HRANE: Važne informacije iz Crvenog križa Zenica!

Podijelite vijest

Kao što je već poznato, svi građani koji žele uputiti svoje donacije za ugroženo i evakuisano stanovništvo mogu se javiti u prostorije Crvenog križa Zenica u zgradi Lamela, a koje smo odlučili posjetiti kako bismo javnosti predstavili što jasniju situaciju koja trenutno vlada.

“U ovom momentu hrana je najpotrebnija jer odlazi sve više zbog priliva evakuiranih koje smješta Crveni križ u kuće, podmireni su kolektivni centri ali i to sporadično podmirujemo kako nam zatraže pomoć. Za sada bismo apelovali da prestanu donacije u vidu odjeće, budući da toga imamo i previše. Neki nemaju inzulina, tableta – budući da ovdje imamo i jednu vrstu psihološke situacije, zatim tableta za djecu protiv temperature i neki od antibiotika. Naravno, sve tablete koje zaprimimo ići će uz ljekarski nadzor, a valja napomenuti kako su nam potrebne i trakice za šećer, eventualno neki tlakomjer kako bismo ga mogli dati nekom punktu” – kazala je Arma Oruč, sekretarica Crvenog križa.

Budući da mnogi dolaze u prostorije Crvenog križa tražeći pomoć, te da nisu najbolje upoznati sa procedurom, zamolili smo sekretaricu Crvenog križa da nam pobliže objasnu proceduru oko pružanja pomoći ugroženima:

“Crveni križ trenutno humanitarnu pomoć daje samo za evakuirane u individualnom smještaju, oni imaju zadatak da se ovdje evidentiraju kao i sve svoje članove, potom dobiju preventivnu pomoć koja im je najpotrebnija u tom trenutku. Sve ostale pomoći neka se ne traže od Crvenog križa put Topćić polja, Željeznog polja jer njih podmiruju druge službe” – zaključila je za 072info, Arma Oruč.

Valja napomenuti kako se od sinoć u Crveni križ evidentiralo preko 200 ljudi, a trenutno je najveći pritisak prihvat i evidencija evakuiranih.