Portal 072info

Priča heroine neba Biljane Abule, jedine pilotkinje u BiH: Prvi let pamtit ću zauvijek

Screenshot 12 84
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za žene pilote kaže se da su heroine neba, a jedna od njih je i 28-godišnjakinja s Pala Biljana Abula koja je nedavno dobila licencu za upravljanje putničkim avionom. Biljana je zaposlena u aviokompaniji Qatar Airways kao stjuardesa, a uskoro bi trebala preći u kokpit i preuzeti pilotske komande.

Kao jedina žena koja se bavi ovim poslom u Bosni i Hercegovini, u intervjuu za Klix.ba ispričala nam je kada se rodila ljubav prema avionima, ima li straha i koliko često dolazi u BiH, s obzirom na to da već godinama živi i radi u Dohi.

“Pilotiranje me je uvijek fasciniralo još dok sam bila dijete. Nakon što sam počela da radim kao stjuardesa moja ljubav prema avijaciji je bila sve jača i pronašla sam sebe i svoj životni poziv u toj industriji. Pilotiranje mi je postalo najveća strast i želja i naredne godine provela sam vrijedno radeći i učeći da se ta želja i ostvari”, priča Abula.

Pilotiranje je, ističe, vrlo odgovoran posao, zbog čega je prošla niz ljekarskih pregleda prije samog početka školovanja, uključujući i psihološke testove.

“Čak i ako ima neke doze straha od letenja u pojedinim trenucima ili straha od opasnih situacija, nije moguće položiti ni posjedovati ljekarski certifikat u avijaciji. Tako da kod mene straha nema”, priznaje.

Prvi samostalni let je bio, prisjeća se, nevjerovatno iskustvo.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“To je bio osjećaj koji ću pamtiti cijeli život i uvijek jedva čekam da se vratim i letim ponovo”, iskrena je Abula.

Početkom 2020. godine završila je obuku za pilota i dobila ATPL (airline transport pilot license).

“Ova licenca mi omogućava da apliciram za posao pilota u bilo kojoj kompaniji. Nakon što prođem proces regrutacije kompanija će da odluči na kojem tipu aviona ću da letim u budućnosti. Nažalost, zbog trenutne situacije i koronavirusa ovaj proces će morati malo da sačeka”, govori Abula.

S obzirom na to da u Dohi živi već pet godina, tu je njena druga kuća.

“Doha nudi dosta interesantnih sadržaja i grad je koji nikad ne spava. Svoje slobodno vrijeme, kada ne učim, provodim s prijateljima, na našim omiljenim mjestima. U Bosnu i Hercegovinu dolazim kad god mi obaveze to dozvoljavaju. Trudim se da ne prođe duže od tri-četiri mjeseca. Volim da provodim vrijeme u domovini i tu se najviše odmorim i napunim baterije za nove pobjede”, kaže Abula.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Mladim ženama koje su se odlučile za isti posao poručuje da vjeruju u sebe.

“Poručujem im da vrijedno rade na svojim snovima, uče strane jezike, da imaju strpljenja i daju sebi vremena, jer nijedan uspjeh ne dolazi preko noći”, kazala je Abula.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6