PRIČA KOJA JE POTRESLA SVIJET: Mlada arhitektica (23) izgubila život pokušavajući spasiti svoju ljubav!

Podijelite vijest

vjerenikrosserPrije nekoliko dana počela je službena istraga požara u stambenoj zgradi na istoku Londona, u kojem je izgubila život 23-godišnja arhitektka Sophie Rosser. Istražne sudije i sudske vještake zbunjuju okolnosti njene smrti…

Mlada arhitektica Sophie Rosser (23), nakon povratka sa zabave vidjela je da gori njena zgrada. Znajući, da je njen zaručnik u stanu, hrabro je ušla u zgradu, vatrena stihija ju je pogubila.

Prije nekoliko dana počela je službena istraga požara u stambenoj zgradi na istoku Londona, u kojem je izgubila život 23-godišnja arhitektica Sophie Rosser. Istražne sudije i sudske vještake zbunjuju okolnosti njene smrti, pokušavaju naći pravu istinu uz pomoć svjedoka i očevidaca. Nakon pola dva ujutro, tople avgustovske noći, taksijem se vraćala sa zabave. Izdaleka je vidjela plamenove iz stambene zgrade u kojoj je živela sa 28-godišnjim Oscarom Silvom. Zgrabila je telefon i odmah nazvala zaručnika.

– Kada me je Sophie nazvala, spavao sam. Zato nisam odmah shvatio šta se događa. Govorila je, da gori naša zgrada i da napustim objekat. Sjetio sam se, da sam prije nekoliko trenutaka čuo zvono na vratima, na koje nisam reagovao misleći da se tinejdžeri opet igraju i zvone stanarima – istražiteljima je opisao događaje te večeri potreseni Oscar.

– Stepenice i hodnik su bili puni dima, izlaz iz zgrade nije bio omogućen. Pokušao sam potražiti Sophie, misleći da joj je uspjelo doći liftom do stana, kada sam vidio da je nema, s cimerom sam otišao na balkon. To je bio način, da se zaštitimo od dima koji je dolazio iz unutrašnjostii objekta. Pokušao sam je nazvati telefonom, ona se nije javljala – na saslušanju je rekao zaručnik koji je s balkona vidio da su na mjesto nesreće došli vatrogasci i spasioci, koji su pola sata nakon izlaska iz zgrade iznijeli nesvjesno žensko tijelo.

“Zgrozio sam se kada sam vidio da nose moju Sophie. Na žalost, mogao sam samo posmatrati kako medicinski radnici neuspješno pokušavaju oživljeti ljubav mog života”.

Iskaz vatrogasca

Sophie je pronašao vatrogasac Joseph Carter na četvrtom spratu požarom zahvaćene zgrade.

– Kada sam došao na mjesto nesreće, ljudi su plakali i govorili o ljudima koji su još u zgradi. Požurili smo u unutrašnjost zgrade, da ih spasimo. To je bio moj prvi veći požar, zato sam bio uznemiren. Kada smo se probili do četvrtog sprata, zahvatio nas je jak dim. Nismo vidjeli ni pola metra pred sobom. Bilo je jako vruće. Osjetio sam kako vrućina prži kroz moje cipele. Ostao sam na podu, na koljenima sam se probijao naprijed. Lijevom rukom sam pipkao prostor oko sebe i pokušavao se držati zida, da ne zalutam u dimu – objašnjavao je vatrogasac koji je odjednom pronašao nogu i pozvao ostale kolege, koji su Sophie odvuki do vrata. Svi su mislili, da za nju ima nade, ali je za mladu arhitekticu bilo prekasno.

Brojne nejasnoće

Nagađa se, da je Sophie pokušala doći do petog sprata gdje je živjela sa zaručnikom, da mu pomogne da napusti požarom zahvaćenu zgradu, ali na tom putu je izgubila svijest.

Sudska vještakinja Mary Hassell upitala je vatrogasca Cartera, da li bi on ostoa živ, ako bi bez maske hodao požarnim područjem?

– Bilo je grozno. Po prostoru je plovio gust, crni dim. Siguran sam, da bi bez maske odmah preminuo – kazao je.

Vještakinja je upitala Cartera, zašto je ona došla samo do četvrtog sprata, da li postoji neki drugi razlog koji ju je zadržao u tom dijelu zgrade. Na to pitanje je odgovorio vatrogasac Paul Hobbs, kojii živi nekoliko ulica dalje: “Teško je reći, čisto moguće, da je zbog kombinacije: plinova, gustog dima i adrenalina, izgubila orijentaciju u prostoru”.

Istražitelji su saslušali i Grace Adong, ženu kod koje je počeo požar. Rekla je, da je u jedan ujutro došla s posla i otišla na spavanje, nakon nekog vremena ju je probudio dim.

– Dim je ulazio kroz vrata spavaće sobe, otvorila sam vrata i opazila dimnu zavjesu. Otišla sam u drugu sobu, ta je bila u plamenu. Gorjele su zavjese. Navlažila sam peškir i bacila ga na svjetiljku koja je prouzrokovala požar. Mislila sam, da je najbolje da otvorim balkonska vrata, zbog dima – rekla je gospođa Adong.

Na pitanje, da li je pomislila da s otvaranjem vrata dovodi dotok kiseonika koji pospješuje požar, nemoćno je odgovorila, da na to u tom trenutku nije pomislila. Kada se vatra rasplamsala, brzo je izašla iz stana i zvonila na vrata svojih susjeda: “Nisam mislila, da će biti toliko opasno. Lampa koja je kriva za požar, dva mjeseca koliko živim u tom stanu, nije radila”, zgroženo je je rekla gospođa Adong, koja je susjedima, prijateljima i rodbini ljupke Sophie, još jednom izrazila saučešće.