Portal 072info

PRIČA KOJA JE RASPLAKALA REGION: Hrvatica nakon 60 godina našla sina preko Facebook-a

Jela Šolić (92) iz Hrvatske Kostajnice zadnji put je vidjela sina Danka prije 60 godina, kada je njemu bilo samo šest godina.

Naime, Jelin muž je zbog političkih razloga otišao iz tadašnje Jugoslavije u Kanadu pa je sa sobom poveo malog Danka.

“Baki Jeli bilo je vrlo teško kada su otišli. Jela kaže da su napustili državu bez da je nju iko išta pitao pa nije imala načina da zaustavi svog muža. Njen drugi sin, moj otac, je ostao”, kaže unuk bake Jele Daniel Pavlić za “Croatia week”.

Kako su godine prolazile tako se između odvojene porodice izgubio kontakt. Iako su Pavlići znali da je Danko u Kanadi, nisu znali gdje živi. No, kada su otkrili Facebook grupu “So you know you’re a Pavlic” preko nje su uspjeli da pronađu i kontaktiraju Dankovu kćerku.

“Napokon sam saznao da Danko sa ženom i djecom živi u Vankuveru. Nakon toga sam kontaktirao njegovu kćerku”, objasnio je on.

Danko je bio izuzetno uzbuđen kada je čuo za rođake i jako je želio da vidi svoju majku prvi put nakon 60 godina, makar preko Skype-a. Na Badnje veče baka Jela i Danko napokon su vidjeli jedno drugo i pričali.

Presretni Danko namjerava da obiđe majku za njen 93. rođendan u junu. Danijel, koji je inače šef filmskog centra u Domu kulture Kirstalna kocka vedrine Sisak namjerava da snimi dokumentarac o ovoj priči.

hayat.ba

Podijelite članak